IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на жилища ще продължи да се засилва през годината

Влошаващата се социално-икономическа среда и нарастващата безработица остават основната заплаха за пазара, според консултантска компания

21:28 | 14.02.14 г. 20
Търсенето на жилища ще продължи да се засилва през годината

Търсенето на жилища ще продължи да се засилва през годината, прогнозират от консултантската компания Елта Консулт в доклад за пазара на жилищни имоти.

“Цените на жилищата в началото на 2014 г. са най-достъпни за последните 10 години, също така и финансовите институции вече предлагат по-добри условия при предоставянето на нови ипотечни кредити и предоговаряне на съществуващите такива”, посочват от компанията.

Две групи купувачи са най-активни на пазара в момента – първите се задвижват от непосредствени жилищни нужди и търсят евтини и достъпни жилища, а другите са по-заможните купувачи, които търсят по-висок клас жилища с по-просторни и луксозни помещения.

Покупките на жилища с цел инвестиция са все още редки в сравнение с годините на бума на пазара (2005-2008 г.), но има признаци, че и тези купувачи също се завръщат на пазара, пише в доклада.

Купувачите продължават и да са по-селективни, като се опитват да постигнат най-добро съотношение между цена и качество.

Предлагането продължава да изпреварва търсенето, въпреки отчетения ръст на сделките през миналата година, сочат данните на компанията. Въпреки подобрените условия по ипотечните кредити, ипотечното финансиране все още е с висока цена. Допълнителен натиск оказва и несигурната икономическа обстановка.

Що се отнася до цените, през миналата година, по данни на Националния статистически институт (НСИ), цените са намалели с около 2% на годишна база, а в София – с 1,5%. Данните, въпреки че изключват новите жилища и се отнасят за областните градове, са показателни за общата тенденция на пазара – намаляване на темпа на спад на цените и постепенно стабилизиране.

Предприемачите също реагираха на тази тенденция и през годината офертните цени на новите проекти също намаляват, посочва се в доклада. При жилищата средно и високо качество ценовият диапазон варира от 800 до 1 200 евро за София за кв. м без ДДС в зависимост от местоположението, качеството на строителство, довършителните работи и удобствата.

Продажните цени в София също варират в широки граници в зависимост от местоположението и инфраструктурата в района на жилищата. Южните и източните райони на столицата продължават да се считат за най-атрактивни и цените в тези квартали са в диапазона 800 – 1 000 евро за кв. м.

Развитието на системата на метрото също оказва влияние. Местата по протежението на двете метролинии стават все по-атрактивни и съответно – по-скъпи, пише още в доклада.

Цените на апартаментите в столицата са най-ниски в северните и западни квартали. В сградите на груб строеж в тези райони могат да се намерят жилища и за около 500 евро на кв. м, а завършените варират около 600 – 700 евро за кв. м.

От компанията очакват търсенето да продължи да расте в близко бъдеще. По-голямата част от наличните запаси на жилищата са разработени през 70-те и 80-те години на миналия век с продължителност на живот 50 години и среден брой стаи на едно лице 1,1 при средно ниво за Европейския съюз от 1,7. “Данните показват търсене на по-големи и по-просторни апартаменти в по-малки сгради”, посочва се в доклада.

Същевременно експертите предупреждават, че влошаващата се социално-икономическа среда и нарастващата безработица остават основната заплаха за пазара на жилища.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 4
Дядо Мечо
преди 10 години
За емиграцията ми пука защото първи се изнасят можещите да мислят. И остават такива като теб- не могат да мислят, само попиват клишета, дето не ги разбират и после ги дрънкат едни и същи с години, като радиоточки. Това влошава средата и започват да се изнасят все повече мислещи. Докато накрая остават само радиоточките. И осрания пейзаж.И недей плака че съм ти вдигнал наема. Все пак хазяите от такива като теб правим пачки. Приеми го като услуга- сега е момента да скокнеш в изгодната ипотечка и да ти продам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
avramcho
преди 10 години
Какво ти пука за емиграцията....освен ако не си заинтересован от ниски цени ?!е нема , никой не те пита - просто вървиш с пазаракогато напишат че ще е Скъпо - поскъпвакогато напишат че ще е Евтино-поевтинявакогато Пак напишат Обратното - то се случва...........имаш право да не си съгласен , да не купуваш , но всички Четат , в т.ч. и Хазяите...и всички Вдигат цените !И пак имаш право да не си съгласен , но нямаш Право да НЕ плащаш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 7
OPASEN
преди 10 години
Емиграцията не значи топене на българите!! :-)))В чужбина има милиони българи, т.е. нацията ни е ОК като брой хора - просто те не са локализирани в БГ. Я си представете, че хората се върнат тук!? Мислите, че е невъзможно, но това е много логично, защото животът в чужбина не е приказно изживяване, за разлика от живота в БГ със спечелените вече хиляди евро от престоя в чужбина!! Много българи ще се върнат със спестените си пари и тогава ще видите, че цените на имотите всъщност в момента са баснословно ниски ;-) Та нима е нормално един имот да струва колкото нова кола среден клас?!?!?! Мислите, че демагогствам, но веднага ви давам пример: самия аз си купих боксониера за 28'000 лева (с нотариалните такси и брокерската лепта в Люлин), направих и супер ремонт и в момента имам луксозен имот за няма и 43'000 лева. А сега вижте офертите за нови коли среден клас и си направете едно сравнение....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 8
OPASEN
преди 10 години
Никак не е странна работата - до сега хората складираха пари, защото ситуацията беше такава, а пазарът на имоти падаше като цени! Да не говорим, че до началото на 2013 година банките все още даваха по 7-8 % по депозитите и парите спокойно си стояха там. Сега, обаче, положението е друго - при положение, че банката дава 4 % лихва, а жилищата са толкова евтини, то какво толкова странно има, че парите се използват за покупка на имот? Още нещо - светът вече дава признаци за излизане от кризата и започващ нов икономически цикъл на растеж! Относно емиграцията - защо си мислите, че това е лошо за пазара на имоти ?? Ами, нали спечелените в чужбина пари се връщат тук! Има много хора, които емигрирайки спестяват много пари, които всъщност не са много в чужбина, но тук придобиваш добър социален статус като се върнат - брадчеда например така прави в момента! Искам да кажа, че емиграцията в края на краищата повишава търсенето на имоти в БГ и изобщо потреблението тук :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 0
абитуриент
преди 10 години
Народа ЕМИГРИРА и продължава да бяга щото тука нищо не се случва , колко бизнес хлопна кепенците ........топим се като НАЦИЯ.....а тези ми говорят за ПОКАЧВАНЕ........от къде ще ДОЙДЕ....???!!!.....с 500лв на месец не можеш да се изхраниш , а камо ли да КУПИШ нещо СЕРИОЗНО......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 38 rate down comment 0
melon
преди 10 години
Явно някаква ПР кампания има стартирана. Не през ден, а всеки ден излизат, като от един калъп материали за това как щели да се вдигнат имотите. Може...ама...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 7
gabarduk
преди 10 години
да се удвоят чак няма ама 8-10% . От Прага и Виена не знам ама от испанските градове може и по скъпо да е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 0
studioaa
преди 10 години
Странна работа, заетостта пада, инвестиците падат за 2013, а търсенето на имоти расте. И това ако не е абсурд. Кога най-сетне НС най-накрая ще промени настоящия закон и ще принуди всички продавачи на имоти да обявяват единствено цената на квадратен метър чиста жилищна площ, без общи части както е в момента? Ако това се направи ще излезе че настоящите цени почти ще се удвоят и у нас ще излезе по-скъпо от Прага и Виена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още