IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите по кредитите няма да скочат заради промените в законодателството

Пресилените прогнози карат потребителите да си създават очаквания, които няма да се случат, според Кредит Център

10:03 | 18.02.14 г. 11
Лихвите по кредитите няма да скочат заради промените в законодателството

Очакванията, че лихвите по кредитите ще скочат като резултат от промените в законодателството, свързани с въвеждането на европейската директива за ипотечните кредити, няма да се сбъднат.

Това прогнозира изпълнителният директор на консултантската компания Кредит Център Тихомир Тошев в редовния ѝ месечен доклад за тенденциите при ипотечното кредитиране.

Дебатите около промените в регулацията на кредитната дейност в страната създават объркване и завишени очаквания у потребителите, посочва се в доклада.

Предвижданите промени са позитивни и в посока защита на потребителите, но политическото говорене, неясните послания и пресилени прогнози карат потребителите да си създават очаквания, които реално няма да се случат, смятат експертите.

Дискусиите ще поскъпнат ли кредитите, ще отпаднат ли таксите, за кои кредити ще важи и т.н. объркват потребителите и ги карат да се чувстват несигурни в кредитната си сделка”, коментира Тошев. В същото време някои банки премахнаха най-спорната такса – тази за предсрочно погасяване, още преди да са приети промените, за да отговорят на очакванията на клиентите си”, добавя той.

Според кредитните консултанти и в момента на пазара могат да се намерят кредитни продукти, които да отговорят на изискванията на клиентите за прозрачност на лихвите и липса на много и неясни такси и комисионни. Въпреки това промените в резултат на изискванията на евродирективата за ипотечните кредити ще направят пазара по-конкурентен, по-достъпен и по-нискорисков за клиентите, заключават от компанията.

Към момента други съществени тенденции на пазара на ипотечно и потребителско кредитиране не се наблюдават, посочва се още в анализа на Кредит Център. Банките удължиха зимните си промоции, а лихвите остават стабилни.

Средният размер на изтеглените ипотечни кредити в страната през януари е 36 372 евро, което е сравнително добър показател за традиционно пасивния януари. Левовите кредити се превърнаха в основна валута за теглене на заем – в първия месец от 2014 година делът им е 87% от всички изтеглени.

Най-активни продължават да са кредитополучателите на възраст между 26 и 35 години. Те представляват над 52% от всички кредитополучатели през първия месец на 2014 г., сочат данните на компанията. Хората между 36 и 45 години заемат дял от 30% от всички потребители. Най-младите – тези между 18 и 25 г., представляват 8.6% от клиентите, като приблизително сходен е делът на най-възрастните – над 45-годишна възраст.

Между 10 000 и 30 000 евро е най-често тегленият кредит през януари – той е бил избран от повече от 50% от кредитополучателите. Вторият най-популярен кредит през януари е този между 30 000 и 50 000 евро – избират го около една четвърт от хората.

Покупката на жилище е мотивът за 98.3% от хората, решили да пристъпят към изтегляне на ипотечен кредит. Най-често срещаният срок за погасяване на кредита остава този между 16 и 20 години. Следва го периодът между 21 и 25 години.

Около 30% от потребителите избират да финансират с кредит между 70% и 80% от стойността на покупката си. Други 28% решават да покрият между 60% и 70% от цената с външно финансиране. С кредит от 90% до 100% от стойността покупката си ще покрият около 3% от потребителите през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Няма ли да се яви пак Христос ,да изгони лихварите от храма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
panther
преди 10 години
В САЩ при 4% лихва на ипотеките системата се срина и повлече целия свят., Тука искат двойно при неработеша икономика, 20% безработица, 20% емиграция, *** и пенсионери. Е няма как да има пазар, аврамчо да духа супата.Половината от работещите *** се назобиха с кредити като пате с пресни лай.а и съвсем е.аха майката на и без това е.ания пазар. Чакайте сега ръст на върба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
mick
преди 10 години
Аз предлагам - наемите на имотите да станат по 1 лев квадратния метър на месец.. ;) и системата ще се раздвижи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
Лихви не трябва да има никакви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
SS-23
преди 10 години
Лихвите по кредитите няма да скочат заради промените в законодателството=========================================================Че аз вчера какво казах? Оня ден какво казах? Преди 1 година какво казах!Истината на успеха е една:* кредит - 2%* депозит - 0,5-1%* печалба - 1- 1.5% (предостатъчно)И системата ще се раздвижи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
Trustcrusher
преди 10 години
Проблемите на потребителите ще се решат, когато банките бъдат ограничени да се удовлетворяват в рамките на обезпечението. Не е нормално едната страна да прибира цялата печалба при 0 риск, а другата (клиента) да носи 100% от риска. Плюс това стойността на обезпечението нормално надхвърля с 15-20% стойността на кредита, а по дефиниция защита от риск е и идеята на рисковата премия в лихвения процент. От там - банките да си правят сметката на кого отпускат кредити. Е, да, при това положение няма да могат да продължат да вършат престъпления спрямо клиентите. Като това ръководните им кадри да се набълбукат с апартаменти по 15 хил.лв. и коли по 5-6 хил.лв. на вътрешни търгове, а баламите клиенти да си плащат цял живот това, което банката вече им е взела уж срещу кредита. Между другото посоката на лихвените проценти наистина е само една, но не е надолу. И пак между другото, цените на жилищата не се включват при определяне на инфлацията (все още).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 6
forum_rookie
преди 10 години
Драги avramcho, държиш се така, сякаш някъде много те стяга чепикът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
avramcho
преди 10 години
за това се повишават Цените на Имотите - гони се Инфлация на МАКС..да му мислят Депозитарите ..става сложно за тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
avramcho
преди 10 години
Лихвите по Кредитите имат една посока и тя е Надолу ..независимо от внушениятасъщото е и за депозитите-------------Тези милиарди - вкарани в имоти трябва да се Избиват..и лекарството се нарича ИНФЛАЦИЯ..*************а има и лекарство "Made in Cyprus"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още