IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският пазар на имоти - убежище за сенчестия капитал

Изключително скъпите луксозни имоти представляват добра възможност за пране на пари, посочва Transparency International

10:50 | 04.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Британският пазар на имоти - убежище за сенчестия капитал

Великобритания се превръща в истински рай за офшорния капитал, а милиарди нелегално богатство са инвестирани в луксозни имоти в страната, особено в Лондон, предупреждава Transparency International, цитирана от в. Guardian.

Според организацията основен проблем за пазара на имоти и прането на пари са регулациите, които позволяват имоти да се купуват от офшорни компании с неясни собственици. Така проверките за пране на пари лесно могат да бъдат заобиколени, посочва се в доклад на организацията.

От 2004 г. досега са разследвани сделки с недвижимости за над 180 млрд. паунда. Според организацията обаче тези разследвания покриват едва 1% от продажбите, особено в Лондон, осъществени през последното десетилетие.

Данните на Transparency показват, че един от всеки десет имота в Уестминстър е собственост на офшорни тръстове. Делът на тези имоти достига 8 на сто в Кенсингтън и Челси. В лондонското Сити на офшорки са всеки един от двайсет имота.

Около 41 хил. имота в Лондон са на чужди компании, като 89% от тях са регистрирани в Британските Вирджински острови, островите Джърси и Гърнси, о. Ман и други зони, считани за данъчни убежища.

„Високият сегмент от пазара на имоти е изключително уязвим по отношение прането на пари, особено поради капиталоемката му природа. Луксозните имоти във Великобритания осигуряват така желаният статус на богатство и благоприличие и са безопасно убежище за престъпници“, посочва организацията в доклада си.

„Покупката на такива имоти позволява на корумпирани лица да изпират огромни количества откраднати пари само с една единствена сделка. Огромни суми могат да се инвестират в луксозен имот и след това да се реинвестират с много нисък риск от загуба на капитал“, посочва още организацията.

Драматичното увеличение на цените на имотите в Лондон през последните шест години не е обезкуражило лицата, които перат пари, посочва още Transparency International. "Точно обратното, това представлява добра възможност. Колкото по-високи са цените, толкова по-голяма сума може да бъде изпрана“, подчертава организацията.

През миналата година чужденци са купили имоти на Острова за над 25 млрд. паунда, според данни на консултантската компания KPMG. Германия остава далеч назад със само 16 млрд. паунда.

Сенчестият капитал, макар и концентриран в сегмента на луксозните имоти, засилва подкрепата за ръста на цените, особено в Лондон, като ефектът се разпространява по веригата на пазара дори и извън столицата. В същото време заради потенциалните печалби строителните компании се пренасочват от сегмента на достъпните жилища към луксозните къщи и апартаменти. Така се създават и цели „призрачни общности“ с безброй празни сгради.

Transparency International препоръчва британските власти да направят промени в правилата за регистрацията. Чуждите компании, използвани като прикритие от богати физически лица, трябва да бъдат принудени да разкрият истинските си собственици, както и цените на закупените от тях имоти. Препоръчва се също така да се сложи „таван“ на парите в брой, с които може да се плащат сделките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още