IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължава плавното възстановяване на жилищния пазар в България

Страната ни се изкачва до 24-то място в глобална класация за ръст на цените на жилищата, следвайки световната тенденция за възстановяване на цените

15:17 | 20.03.15 г. 15
Продължава плавното възстановяване на жилищния пазар в България

България продължава да се изкачва в класацията на онлайн изданието Global Property Guide за жилищните пазари. През последните три месеца на миналата година страната ни заема 24-то място по ръст на цените на жилищата, докато през предходното тримесечие беше на 28-ма позиция.

За тримесечието ръстът на цените на жилищата у нас, коригиран с инфлацията, достига 0,14%, а на годишна база се е ускорил до 2,05% спрямо 0,38% година по-рано, сочат данните на изданието.

Ирландия е изместила Дубай и вече е лидер по ръст на цените на жилищата в глобален план с годишно увеличение от 16,6% и почти 5% за тримесечието. Следва Дубай с годишен ръст от почти 13%, а трета е Естония с годишен ръст на цените от 12,6%.

Топ 10 на класацията се допълва от Швеция, Израел, Япония (Токио), Турция, Хонконг, Великобритания и Исландия.

Същевременно в дъното на класацията е Украйна (Киев), където е отчетен най-силен спад на цените на жилищата през последното тримесечие на миналата година заради конфликта в източната част на страната. На годишна база е отчетен спад от почти 49% спрямо ръст от 0,95% година по-рано, а за тримесечието понижението достига почти 10 на сто.

Русия е втора по спад на цените със съответно 6,15% и 1,4% на годишна база и за тримесечието. Трети е Китай (Пекин), който допреди година беше сред най-бързо растящите пазари на жилища в света с понижение от 5,7% на годишна база, но ръст от 1,05% за тримесечието.

Топ 10 на най-слабо представящите се жилищни пазари в света се допълва от Гърция, Сингапур, Пуерто Рико, Испания, Финландия, Румъния и Португалия.

Глобалният пазар на жилища - нов Ренесанс

Бумът на цените на жилищата в световен мащаб продължава, посочва изданието. Ръст е отчетен на 31 от общо 41 изследвани пазари, като всички 17 пазара в Европа са сред растящите.

Твърдо се очертава обаче тенденцията за пазар на жилища на две скорости, като най-видимо е отслабването на пазарите в Азия, с изключение на Япония и Хонконг. Същевременно жилищните сектори в Китай и Сингапур са в челната петица на спадащите пазари, докато година по-рано бяха в челото на растящите.

Наблюдава се и забавяне на растежа на жилищния пазар в САЩ, както и в Австралия и в целия Тихоокеански регион, отчита изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 0
Веск
преди 9 години
Те нещата са ясни. Въпросът е в дисбалансите. За миналата година София е с ръст 3.2 процента в цените, но има области с 4 процента спад. Това може би просто показва региони и области на 2 скорости, а може би и на повече ако се окаже, че София трайно расте доста повече от Пловдив , Варна и др. големи градове, а малките градове продължат да западат. Така за мен ръста е нещо добро като показател, но не и дисбалансите. Очевидно София се подхранва с инвестиции в имоти от страната, а големите градове от по-малките и от селата. При това селяндурските физиономии и маниери придружени с БМВ или Мерцедес направо заливат областните градове. Нещата са ясни долу-горе - пари от земя и от чужбина и не толкова от родния растеж и банките. За сега демографския фактор навяващ катастрофални мисли е обезсилен и по-точно отложен. С колко не знам. Отлива на Руснаци не срина пазарите. Кой купил купил. Още не е късно. Всеки си брои шансовете. За по-бедните като мен те са по-нарядко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 4
OPASEN
преди 9 години
Според мен още тази година минаваме над 2% ръст на БВП, което ще се дължи на продължаващото намаление на безработицата или по-скоро увеличаване на заетостта, увеличаване на средната работна заплата, което пък ще генерира инфлация. Просто прогноза...Не мога да потвърдя това за празните месеци и намаление на рентабилността - явно това зависи от мениджмънта на имота !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 3
pepince
преди 9 години
Каква инфлация ви гони, инфлация може да се очаква, чак към края на 2017...а панелките скоро няма да паднат и хората ще си живеят в тях, хубаво-лошо, това е положението, а който е балък да купува жилище...последните 3-4 години имам по 2-3 празни месеца и съответно понижение в цените и рентабилноста...няма да го бъде скоро въстановяването, добре че данъците са все още ниски!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 16
OPASEN
преди 9 години
studioaa,не следиш ли новините, та пак жлъч лееш ??БВП за 2014 близко ли е до + 2% ?Имаме ли вече инфлация, та макар и отскоро ?Расте ли средната работна заплата ?Намалява ли безработицата ?Намаляват ли лихвите по кредитите ?Чудя се защо толкова много искаш да внушиш на четящите тук, че се задава местен апокалипсис ???Явно някой е изпуснал ниските цени и сега се дразни :-))Ако е така, то съветът ми към теб е да побързаш и да си купиш жилище, защото твоето писане няма да промени тренда в цената на недвижимите имоти !PS: Ако си спомняш за предишните ни разговори тук, поставих нов рекорд - дадох боксониера с тъмен бокс в Люлин 4 само за 11 часа и то за 360 лева!!От сутринта да вечерта имах насрочени 5 огледа, но още на втория си стиснахме ръцете :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 1
studioaa
преди 9 години
Е това твърдение с 200-те хиляди жители жители направо ме разби. Това със сигурност не е така, просто местното законодателство в столицата ни е творено от пълни ***, знаете кои. Нито пътищата са малко и са тесни, нищо жилищата са малко нито училищата. Детските градини не стигат защото в миналото децата изобщо не са ходели на детска градина, а са били гледани от единия родител, който не работи и заради това не построени повече през социализма. Инфраструктурата ни не е качествена изобщо, но е достатъчно за 1.7 милиона души, колкото са постоянно живеещите в София и даже има сериозен излишък от празни имоти. Аз никъде в Европа не съм виждал град, в който броя на колите е равен на броя на хората какво е в родната ни столица, такова нещо има в някой места в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 10
kalendar
преди 9 години
това за междублоковото пространство важи само и единствено...ама САМО И ЕДИНСТВЕНО за строените през соца панелни квартали(и то не всичките)...тебе не ти ли бях забранил да пишеш под теми за недвижими имоти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 2
redcretin
преди 9 години
Изглежда не си виждал инфраструктура. София е пренаселена защото има размер и инфраструктура на град с 200 000 жители. Българите напускат България - тук разни статийки за възстановяване :) Ай честит ви нов заем, кой луд ще остане да го плаща?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 1
studioaa
преди 9 години
Личи се, че ти никога в живота си не си виждал наистина гъсто населено място. София и Пловдив както и Варна са изключително рехаво населени, почти няма голям блок без множество празни апартаменти, реално поне 80-100 хил. празни имота има в столицата ни. Статистиката потвърждава думите ми, гъстотата на населението в София е към 2000д на кв. м, а например в Лондон е към 8000д. на кв. км., в Париж е даже 10000д. на кв. км. Това пукане по шевовете е една опашата лъжа... Начина на живот също е важен съгласен съм, при положение, че едно поне 1/3 от всички българи между 20-30г са ромското малцинство, а те работят, не купуват имоти, а направо се настаняват в тях, а това влошава положението още повече... Ако успеете да ги накарате да се интегрират свалям ви шапка, защото досега дори за 1000 години никой не е успял.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 6
MZ/X
преди 9 години
Няма такова нещо, като жилищен пазар като цяло, защото раликата между отделните локации е от земята до небето!В провинцията и сега е драма, а големите градове се пукат по шевовете. Да не говорим, че броят на добрите имоти е много малък процент от целия пазар. Важен освен това е не само броят на населението, а и начина на живот. Младите все по късно се женят, но много рано се отделят от родителите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 8
kalendar
преди 9 години
Да, но така погледнато-държавата няма да успее да закърпи панелките(поне не всичките), та повече от половината население ще трябва да си търси нов дом в следващите...да кажем 20 до 40 години... Та не е такава драма, каквато казваш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още