IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уест Енд в Лондон остава най-скъпият пазар на офис площи в света

Най-силен спад в разходите за наем на офис е отчетен в Москва

10:59 | 23.06.15 г.
Уест Енд в Лондон остава най-скъпият пазар на офис площи в света

Уест Енд в Лондон продължава да е най-скъпият пазар на офис площи в света, сочат данни на консултантската компания CBRE.

Същевременно обаче азиатските градове доминират класацията на 50-те най-скъпи пазара на офис площи. Втората позиция в класацията на компанията е за Хонконг, следван от финансовия квартал на Пекин и централния бизнес район на Пекин. На пето място е Делхи в Индия.

Топ 10 се допълва от Западен Коулун в Хонконг, Токио, централните райони на Лондон, Москва и Ню Йорк.

В класацията попадат още Шанхай, Сингапур, Сан Франциско, Париж, Дубай, Женева, Сеул, Цюрих, Истанбул, Тайпе, Милано и други.

Данните на компанията сочат още, че Дъблин е най-бързо възстановяващият се пазар на офиси в света. Разходите за наем на офис в града са се увеличили с над 26 на сто за една година. Второто място е за Сиатъл, следван от Панама сити, Белфаст и Хелзинки.

Същевременно най-силен спад в разходите за наем е отчетен в Москва – с 22,4% за година, следвана от Буенос Айрес, Монтерей, Западен Коулун в Хонконг и Калгари.

Продължаващото икономическо възстановяване в Европа води до поетапното възобновяване на активността на наемателите и извън водещите градски центрове в Западна Европа, както и в Централна и Източна Европа, посочват експертите.

Изключение са руските пазари на офиси, които страдат заради западните санкции и резкия спад на цените на петрола, както и Варшава, където високите нива на предлагане оказват натиск върху наемните равнища.

Същевременно наемателите в Европа, Близкия изток и Азия вече променят стратегиите си за развитие и от оптимизация на разходите и намаляване на пространствата все повече преминават към експанзия.

Разходите за първокласни офиси в региона се покачват с 1,5% за година, като на само 11 от 57-те пазара, включени в проучването, е отчетен спад на наемите.

В Азиатско-тихоокеанския регион 20 офис пазара са сред 50-те най-скъпи в света. Тенденциите в региона обаче са смесени. Регионалните изследвания показват, че има по-силни намерения за наемане сред работодателите в Индия, Тайван, Нова Зеландия, Филипините и Япония, докато на други места корпоративната активност е доста заглушена.

Индия и Филипините продължават да се възползват от засилването на активността в ИТ сектора и аутсорсинг индустрията.

В САЩ общото икономическо възстановяване продължава да подкрепя пазара на офиси в повечето големи градове. Рио де Жанейро същевременно остава най-скъпият пазар в Латинска Америка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още