IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на нови молове пред точка на замръзване

Ниските потребителски разходи, високият дял на незаетите площи и оттеглянето на някои ключови наематели отблъскват инвеститорите

08:20 | 10.08.16 г. 12
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Допреди няколко години България неизменно присъстваше в челото на всички класации за строителството на шопинг центрове в Европа. Откакто обаче т.нар. “трета вълна” молове заработиха, страната ни рязко се оттласна към дъното на същите класации.

Единственият незавършен модерен търговски център в София – Plaza West в “Люлин”, чието бъдеще е под въпрос заради молбата на гръцкия конгломерат Marinopoulos за защита от фалит, както и няколкото мола в процес на завършване или в ремонт (основно в Пловдив), ни нареждат на 26-то място в Европа по строителна активност в търговския сегмент през първата половина на годината, показва класация на консултантската компания CBRE.

След нас са само Латвия, Хърватия и Унгария, а непосредствено преди нас са Ирландия, Литва и Норвегия – държави с добре наситени с модерни търговски площи държави.

Начело на класацията остава Русия с над 2,6 млн. кв.м нови търговски площи в строеж. Втора е Турция с над 2,2 млн. кв.м, а на трето място е Украйна с над 600 хил. кв.м.

С обем на строителството от около 100 хил. кв.м, което ги поставя в средата на класацията, са Румъния, Холандия, Чехия, Германия, Швеция, Белгия.

Моловете в България – битка за надмощие и препозициониране

Много от проектите за търговски центрове, които се “родиха” преди кризата, не бяха реализирани. Това са основно проекти в областни градове, като Русе, Шумен, Сливен и други, както и няколко в София – Forum Sofia Mall до Residential Park на инвестиционната компания Atrium, Civis Center Sofia на испанската Riofisa зад Централна гара и други.

Единствените нови площи, които пазарът очаква, са на Plaza в столичния кв. “Люлин” и на “Марково тепе мол” в Пловдив, който се довършва от нов инвеститор. Някои проекти затвориха врати в очакване на ново бъдеще – няколко търговски центъра в Русе, един във Варна, който беше превърнат в болница, първият открит мол в Бургас, който беше повлечен заради кризата с Корпоративна търговска банка (КТБ), осигурила финансирането за реализацията му.

Други се опитват да се препозиционират на пазара, както например първият модерен търговски център в България Citi Center Sofia, “Галерия Пловдив” и други.

Основните причини, заради които строителството на молове в България е пред точка на замръзване, са няколко. Първата е високите нива на незаети площи - 13% за София и 19.6% за страната, коментира за Investor.bg Христо Асенов, директор „Брокерски услуги“ в консултантската компания MBL|CBRE.

Последна актуализация: 11:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 14
sdar
преди 7 години
Не е само до платежоспособността на клиентите. Значение има и разположението на моловете, половината са в столицата, другата половина в още 4-5 по-големи града в странта. Има цели региони, където има търсене но най-близкия мол е на над 100км. Нашите предприемачи очакват, е човек ще се емне и ще се качи на колата за да им посети мола, който е на 2 часа път в посока. Ами трудна работа, може и да го направиш, но инцидентно. Определено не може да стане практика, защото идва далеко. Затова казвам че и разпределението на моловете у нас куца и то много. Основно столицата и по-големите градове, останалите още нямат никакво покритие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 2
scott
преди 7 години
ше психясам бе!Писах ви, че НЕМАТЕ ПЛАТЕЖНОСПОСОБНИ КЛИЕНТИ.Вие не, ше строиме, че имаме финасиране. клиентите ше дойдат с кредитес.Ама ей го на, земи тоа замък и планина от дългове....ПРИ ДЕМОГРАФСКАТА КРИЗА Е ТАКА. Даже серийците не могът да подобрът положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още