IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в големите градове забавя темповете

Интересът към покупката на имот остава силен заради рекордно ниските лихви по депозитите и кредитите

17:12 | 21.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Продажбите – къде са сделките „на зелено“?

Данните на Агенцията по вписванията показват, че през първото тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата продажбите в София падат с 2,5%, в Пловдив – с почти 3%, а в Стара Загора и Русе например – със съответно 16,4% и 32%.

Доколко това се дължи на забавяне на самите сделки, тъй като купувачите, които изчакваха кризата да отмине, имаха на разположение 2014, 2015 и 2016 г. да осъществят сделки, и на сделките с жилища в сгради в строеж, за това може само да се гадае, коментират експертите.

По принцип сделките с жилища в строеж са доста популярни в големите градове в момента. Същевременно тези договори не се отразяват никъде. Собствеността се прехвърля след изплащането на последната вноска и най-често при достигане на Акт 16. Минимумът е Акт 14.

Пазарът на имоти по Черноморието

Българите остават водеща група на пазара на жилища по Черноморието – и на двата водещи градски пазара (Варна и Бургас), и на ваканционните пазари. Според Михаил Бобев, председател на регионалната секция на НСНИ в Бургас, се наблюдава известно възстановяване и на руската активност във ваканционния сегмент, но в ниската ценова категория – до 30 хил. евро.

Във Варна през първото тримесечие сделките намаляват слабо – с 1%, но пък започнатото строителство се увеличава с 28%, коментира Добромир Ганев, зам.-председател на НСНИ.

Същевременно в по-малките черноморски общини се наблюдават продължаващи силни спадове на пазара, които в някои случаи достигат и надвишават 30%.

Според Бобев в град Бургас цените се задържат. Двустайните жилища са най-търсени, както готови ново строителство, така и в строеж, а и старо строителство. Възражда се интересът към панелните апартаменти в санирани блокове, допълва той.

Спадът на продажбите в Бургас през първото тримесечие достига 29%, което Бобев обяснява и със сделките в строеж, които още не са вписани, и с по-внимателното поведение на купувачите, някои от които в момента изчакват.

Строителите също са по-внимателни в прогнозите си, а някои от местните фирми дори се насочват към София.

Що се отнася до Бургаска област, най-активен е пазарът в Несебър – Слънчев бряг – Свети Влас – Равда. Умерен ръст е отчетен и в Поморие. В останалите населени места пазарът е слаб и се свива. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
bvg
преди 6 години
как ги смятат тея 5-6% доходност? При 500 лв наем за 20 години са 120000 лв (цената на едно 50кв. жилище в изумителния манастирски ливади). това при условие, че нямаш празен месец без наематели, не правиш ремонти, не сменяш мебели, не даваш пари за ремонти на етажната собственот. В месеците в които апартамента ти е празен, топлофикация си взима рекета по 100 лв на месец ползвал - неползвал, на 10 години имаме ремонти на покрив, асансьор, входна врата, после се почват щрангове водомери, топломери, домофони и като тегля чертата и на 3% ще съм доволен, ама май са по-малко, щото наемателя като вземе жилището почва, може ли това диванче да си го вземеш, а дали неможе да купим нов матрак? И хамали, транспорт..... и така на всеки 2-3 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още