IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София - центърът на инвестиционната активност в България

Пазарът на имоти е в бум, но този цикъл е много различен спрямо периода отпреди 2007 г. и инвеститорите са по-селективни

14:05 | 08.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Рискови vs ключови инвеститори

Росица Стойкова от консултантската компания PwC подчерта, че въпреки прилива на инвеститори в последната година – основно южноафрикански фондове, които бързо направиха няколко сделки за молове в страната, България продължава да привлича инвеститори с по-рисков профил за разлика от другите държави в Централна и Източна Европа.

Като основни разлики с другите пазари в региона тя изтъкна прозрачността на пазара на имоти, политическата стабилност и ликвидността на имотите.

Михаела Лашова от консултантската компания за бизнес имоти Forton обаче посочи, че от държавите в Централна и Източна Европа подобни инвестиционни обеми като в България се отчитат само в Чехия. Според нея догодина ще има повече сделки с инвеститори с не толкова високорисков профил.

Основно предизвикателство пред пазара на бизнес имоти според нея е как ще запазим ликвидността, постигната през тази година, и какви активи ще продаваме. Тя каза, че вероятно инвеститорите ще се насочат към офис сгради, хотели, build-to-suit и други проекти предвид, че повечето молове вече смениха собственика си и няма изгледи да бъдат препродадени в скоро време.

Георги Киров от Colliers International допълни, че все пак повечето инвеститори в имоти в България се насочват към строителство.

Той каза още, че в момента пазарният цикъл е различен в сравнение с периода отпреди 2007 г. Пак има бум, но инвеститорите са по-селективни, а и балансът между търсене и предлагане е по-добър у нас, отколкото в другите държави в региона.

Той даде като пример пазарите на офиси в Букурещ и Варшава, където има предлагане на огромни обеми офис площи клас А, докато в София площта е под 1 млн. кв.м, т.е. „имаме какво да правим в бъдеще“ във всички сегменти от пазара на бизнес имоти.

Лашова допълни, че банките също гледат по различен начин на пазара и значително по-стриктно оценяват и проверяват проектите, а не само на хартия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още