IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемията промени всички аспекти на търсенето и предлагането на имоти

Секторът изпрати благодатна година с ръст на търсенето и цените на имотите и все по-голям интерес към новите технологии

11:30 | 19.04.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Пандемията промени всички аспекти на търсенето и предлагането в сектора на недвижимите имоти, инвестициите и комуникацията с клиентите. Като цяло обаче секторът изпрати благодатна година с ръст на търсенето и цените на имотите и все по-голям интерес към новите технологии. Около тези обобщения се обединиха участниците в дискусията Tech21 Real Estate на Bloomberg TV Bulgaria.

Пандемията катализира и още една тенденция – за дългосрочен наем на имоти от типа „втори дом“, коментира Невена Стоянова, управляващ директор на Luximmo. Същите клиенти сега се връщат с интерес да купят имотите, в които са пребивавали през миналото лято или зимния сезон.

Дигитализация на строителния сектор

До 40% от себестойността на строителния проект могат да бъдат спестени, ако се дигитализира процесът по издаване на строително разрешително, коментира инж. Георги Шопов, председател на управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), по време на дискусията.

В момента за издаване на строително разрешително на територията на София са необходими от 1 до 3 години, а за изпълнение на проекта – около 2 години, посочи Шопов. Това създава невъзможност да се изготви финансов график за обслужване на проекта, правилата са неясни, а администрацията масово не спазва срокове по процедурата, допълни той.

Електронното строително разрешително не е електронно подаване или получаване на административен акт, а цялостен процес, който е наложен в множество държави в света, включително в съседните ни Сърбия и Македония, коментира Георги Шопов.

С дигитализацията на процеса всеки един административен служител е на практика принуден да си свърши работата в срок и тя да е еднократна. Бележките, които администрацията прави по проектите, са еднократни и когато ги отстраниш и изпълниш изискванията, процесът продължава, обясни той.

Администрацията се опитва да поставя дебата за въвеждането на това дигитално решение на плоскостта дали то ще работи, но този дебат е излишен, въпросът е кога ще го въведем. С електронизацията се предотвратява хаос и административна неяснота и за самата администрация, каза още Шопов.

По думите му няма разбиране от страна на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за въвеждането на електронно разрешително за строеж. Столична община обаче проявява повече желание това да се случи. Шопов посочи, че се надява този процес да се задвижи с процеса по дигитализация на цялата администрация, който ще се финансира с европейски средства.

Смешно е, че бранш, който формира 8% от БВП, не е дигитализиран и е на ниво от миналия век, като всичко се предава на хартия. Тази огромна документация, която за една сграда е няколко кашона папки и хартия, може да се предава на една флашка, коментира той.

Благодатна година

Според Георги Шопов последната година е била благодатна за строителния сектор. Търсенето се повишава с 12,5% през изминалата година – отдаваме го на това, че всеки има нужда от жилище, населението на големите градове се увеличава, има обективна необходимост от стоката жилище, посочи той. Хората се местят от малки в по-големи жилища, от панелни в жилища ново строителство. Най-сигурната крепост на спестяванията са недвижимите имоти, подчерта той.

Цените на имотите за миналата година нарастват с около 7% в големите градове, показват данните на фирмите, които членуват в НАСП. Шопов прогнозира тенденцията на ръст да продължи и той да се движи около 7%.

Иновации в инвестициите

Пандемията повишава интереса към инвестициите в имоти, включително и иновационните инвестиции, които се осъществяват онлайн и чрез краудфъндинг, коментира по време на дискусията Стефан Ангелов, изпълнителен директор на "Споти Файнънс" АД.

Краудфъндингът означава, че много хора предоставят финансиране за инвестиция в даден проект и печелят от това, че когато той се реализира на пазара, се разпределя печалбата между тях, посочи той.

Този, който търси финансиране, получава финансиране от хората, а хората, които търсят да инвестират средствата си, ги влагат без бариери в този сектор, коментира още Ангелов.

По думите му изминалата година е била динамична за финансирането за сектора на имотите. Инвестициите се увеличават, дават добра доходност, увеличава се и потреблението на такива платформи, допълни Ангелов.

Той прогнозира, че инвестициите в сектора ще продължат, тъй като той се е доказал като стабилен и като добър източник на доходност в кризи.

Последна актуализация: 12:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
melon
преди 1 година
Бля -бля -бля... Ако имаше тоооолкова голям интерес, нямаше да се събират и да кудкудякат толкова :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
ejko
преди 1 година
Брокерите пак са се събрали да се надъхват помежду си... и да ни облъчат с куп лъжи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още