IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ гледа с тревога към проблемите на имотния сектор в Европа

Експозицията на регулатора към сектора вещае загуби

14:50 | 09.12.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Централата на ЕЦБ във Франкфурт. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Централата на ЕЦБ във Франкфурт. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Тъмни облаци надвисват над имотните пазари в Европа, като най-буреносни са те в Австрия, Швеция и Германия, показват различни анализи на сектора, разпространени от информационните агенции.

Една от най-големите компании в сектора на недвижимите имоти в Европа - австрийската Signa, обяви фалит миналата седмица, строителните дружества и фирмите, управляващи имоти в Германия, от месеци са притиснати до стената и молят властите за помощ, а дълговата криза, застигнала шведската имотна група Ес Бе Бе (SBB) заплашва да нанесе сериозни загуби директно на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Signa беше принудена да подаде иск до съд във Виена за защита от фалит, след като опитите да си осигури финансиране пропаднаха, посочва Ройтерс. Така австрийската компания стана най-голямата жертва досега на трупащия все повече проблеми пазар на недвижими имоти в Европа.

Контролираната от австрийския магнат Рене Бенко група е собственик на "Крайслер билдинг" в Ню Йорк, на небостъргача "Елбтауър" в Хамбург, чийто строеж наскоро беше спрян, както и други важни проекти и универсални магазини в Германия, Австрия и Швейцария, сред които KDW и Galeria.

И ако фалитът на Signa, макар и съществен и индикативен, засяга най-вече инвеститорите в Австрия, спадът в сектора на недвижими имоти с търговско предназначение в страните от еврозоната като цяло може да се отрази пряко на ЕЦБ. Банката предупреди наскоро в доклад, че този спад може да продължи с години, а тенденцията представлява заплаха за банките и инвеститорите, които финансират проекти за търговски обекти и сделки с тях.

"Секторът на недвижимите имоти с търговско предназначение не е достатъчно голям, за да създаде системен риск за кредитните институции, но може да предизвика шокови вълни във финансовата система. Това може да засегне в по-голяма степен финансовите компании - от инвестиционните фондове до застрахователните фирми", се посочва в доклада.

Самата ЕЦБ също е пряко застрашена от загуби, тъй като експозицията й към имотния сектор в Европа възлиза на около 26 милиарда евро, натрупани по време на кризисното изкупуване на облигации в рамките на дълговата криза от второто десетилетие на века.

Анализ на Ройтерс показва, че ЕЦБ притежава две серии, деноминирани в евро облигации, издавани от SBB. Шведската компанията натрупа дългове от над 9 милиарда евро, купувайки различни видове собственост - от социални жилища и правителствени сгради до училища и болници.

Според запознати източници, ЕЦБ има облигации на SBB е на стойност от няколкостотин милиона евро, а сега те се търгуват наполовина на номиналната си стойност, заради това, че инвеститорите се опитват да се освободят от тях, заради опасения от неплатежоспособност на емитента.

А когато наскоро SBB, изкупи обратно част от дълга си, чийто рейтинг в момента е "джънк" (боклук - бел. ред.), ЕЦБ беше сред продавачите. Говорител на банката отказа коментар по темата, поискан от Ройтерс, като препрати към сайта на институцията, където загубите са характеризирани като "страничен ефект".

Политиката на ЕЦБ по отношение на имотния пазар си остава противоречива. От една страна още през 2016 г. банката предупреди, че в някои части на Европа се надува имотен балон, а в същото време продължи да изкупува облигациите на имотни компании. "Трудно е тази политика да бъде разбрана - тя подхранва надуването на балона и същевременно поставя под риск репутацията на банката", казва бившият главен икономист на ЕЦБ Отмар Исинг.

ЕЦБ притежава акции и от други имотни компании в Европа, но Швеция и Германия се оказаха най-тежко засегнати от рязкото повишаване на лихвените проценти, "пронизало" балона в сектора на недвижимите имоти, надут от близо десетилетие на почти безплатни пари.

Проблемите на SBB са известни от 2022 г., а според Даниел Грос, директор на Института за европейски политики към университета "Бокони" в Милано ЕЦБ трябва да "предприеме активно управление да риска", за да не пострада сериозно. Ако се стигне до фалит на SBB 20-те национални банки от еврозоната ще трябва да поемат част от щетите. Швеция не е в еврозоната, но SBB емитираше облигации в съседна Финландия, която е част от валутния съюз.

Управителят на Шведската централна банка Ерик Тедиен недвусмислено предупреди преди броени дни имотните компании в страната да направят необходимото, за да намалят дълговете си и да укрепят балансите си на фона на високите лихвени проценти и забавящата се икономика.

По време на конференция, организирана от Moody's и посветена на сектора на недвижимите имоти, Тедиен изтъкна, че "фирмите трябва да продават активи, да плащат дълговете си и да се снабдяват със свеж капитал", за да преструктурират балансите си.

Според агенция Fitch Ratings няколко големи европейски имотни компании през следващите 12-18 месеца ще се изправят пред своеобразна "стена по падежите на дълговете си" (термин използван от рейтинговите агенции да очертае предстоящи падежи на по-голям брой корпорации, които са заинтересовани от неговото краткосрочно рефинансиране - бел. ред.) и може да се окажат неспособни да я преодолеят. Една от тях е друга шведска фирма - Heimstaden. ЕЦБ притежава серии от осем облигации на компанията, вкл. и една, която сега се търгува с 40 на сто под номиналната си стойност. През септември Alecta, най-големият пенсионен фонд в Швеция и един от големи акционери в Heimstaden., предупреди, че компанията се нуждае от свежи пари, за да продължи да функционира добре.

ЕЦБ има сериозни притежания и на имотния пазар в Германия, като владее 39 серии облигации на Vonovia, която през последните месеци е принудена да продава имоти, за да намали дълговете си. Облигациите на компанията в момента се продават под номинал, като отстъпката на една от сериите достига 20 на сто.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 09.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 1
corner
преди 2 месеца
"Експозицията на регулатора към сектора вещае загуби " най- сетне постигнаха дългоочакваната отрицателвна доходност ,която от толкова време насаждат като нормадано поне няколко десетилетия да ги държи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още