IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Гълъбов: Очакванията ми за пазара на луксозни имоти в България са положителни

Основен проблем на пазара на имоти от високия сегмент са нереалистичните очаквания на някои продавачи, коментира мениджърът

08:58 | 26.10.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мирослав Гълъбов. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Мирослав Гълъбов. Снимка: Личен архив

В последните кризисни години пазарът на луксозни имоти не само в България, но и по света се задържа на сравнително стабилни нива в сравнение с пазара на „обикновените“ имоти. У нас още от 2009 – 2010 г. цените на имотите от високия клас останаха стабилни, а сделките, макар и да не са много, са с относително постоянен характер.

Луксозните имоти се обособиха като отделен инвестиционен инструмент, който сравнително малко се поддава на общите тенденции и колебания на пазара. Какво можем да очакваме от българския пазар на луксозни имоти и какъв е потенциалът на България да привлича чужди инвестиции в луксозни имоти извън купувачите от Русия, които са основните действащи лица на пазара на ваканционни имоти у нас, разговаряме с Мирослав Гълъбов, мениджър „Луксозни имоти“ в Явлена.

- Г-н Гълъбов, повечето консултантски компании, които действат на пазара, не отчитат висок интерес към имотите от луксозния сегмент заради кризата. Какви очаквания имате Вие от пазара?

Определено положителни. В България хората обичат да инвестират в имоти, а един хубав и стойностен имот винаги остава примамлив за хората с възможности. Наблюдаваме и очакваме продължаваща тенденция за постоянен пазар на имоти с добра локация и на пазарна цена.

Нашият вътрешен анализ показва, че въпреки, че официалната статистика отчита спад в броя сделки спрямо 2011 г., настоящата година е много по-динамична и сделките във фирмената структура са повече в почти всички пазарни сегменти.

Пазарът в момента продължава да бъде диктуван от купувачите, които са изключително внимателни какво купуват и на каква цена. Сделки продължават да се сключват за имоти, които наистина заслужават исканата цена. Също така наблюдаваме търсене на имоти с добра локация, но на ниска цена, най-вече поради лошото им състояние.

В централната градска част например има доста такива жилища, които са били обитавани от възрастни хора или от хора с неголеми финансови възможности, и които имат нужда от основен ремонт, за да достигнат исканата от купувачите степен на лукс. Такива имоти представляват инвестиционен интерес както с цел обитаване, така и по отношение на реновация и препродажба в бъдещ период.

- Нека всъщност определим какво точно означава луксозен имот и каква е добавената стойност, която носи на собственика си една такава инвестиция.

Има различни критерии, по които един имот може да се класифицира като луксозен. На първо място това е местоположението. При жилищните имоти се стараем да работим с имоти в търсени райони на столицата като Докторския паметник, Иван Вазов, Лозенец, модерните южни райони, както и да се съобразяваме с други специфични изисквания на нашите клиенти в това отношение (чист въздух, тишина, големина на парцела – когато става въпрос за къща).

Другите важни критерии за лукс на имота са неговото разпределение и завършен вид. Целим да предлагаме жилища, които са функционални, светли, с добро изложение, завършени с качествени съвременни материали и по възможност – с професионален дизайн. Също така фокус са къщите с добра локация в центъра на София или популярни райони като Симеоново, Драгалевци, Бояна, Банкя и др.

Като чисто финансово изражение, в момента е трудно да се намери качествен имот, попадащ в критериите за лукс под 100-130 хил. евро. Цените са във високите граници за съответния район, а когато имат няколко уникални характеристики, които ги правят много желани за определен кръг купувачи – минават пазарната психологическа граница в момента, която се движи около 1 200 евро/кв.м.

Наемният пазар на луксозни имоти остава по-слабо активен от този на продажбите. Основните търсения са за апартаменти над 100 кв.м, в диапазона 400-600 евро месечен наем. Сделки за наем над 1000 евро на месец при жилищата остават рядкост.

Последна актуализация: 11:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 0
bertram
преди 11 години
С усмивки и пожелателно мислене не става. Последните години са доказателсвто за това. Споко и часът на НИ ще дойде , но след доста време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още