IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Equest може да се откаже от Техномаркет?

Фондът в момента разглежда оферта за продажба на веригата обратно на нейните основатели, сочи информация на румънски източник

11:07 | 28.06.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Equest може да се откаже от Техномаркет?

Инвестиционният фонд Trans Balkan Investments Limited (TBIL), преди Equest Investments Balkans Limited, може да се откаже от своя основен актив – веригата хипермаркети за електроника TechnomarketDomo (TMD), която бе създадена чрез придобиването на българската Техномаркет и румънската Domo, сочи информация на румънското издание ZF.

Според него румънският бизнесмен Лоранд Сзарвади, изпълнителен директор и основател на Domo, "заедно с учредителя на Техномаркет са изпратили непоискана оферта на Trans Balkan Investment".

Изданието сочи, че Сзарвади се опитва да си върне контрола над своята компания, която фондът придоби през 2007 г.

От изданието поставят въпроса каква сума е склонен румънският бизнесмен да плати за своята компания, цитирайки анализатори, според които евентуална сума по сделката ще бъде значително по-ниска от 75-те млн. евро, която Equest плати за 75% от Domo преди три години.

Представители на Domo са отказали коментар относно офертата, тъй като в момента тя е в процес на договаряне.

Според ZF Domo е била веригата, която е отчела най-малкия спад в своя бизнес през 2009 г., като продажбите й са се понижили до 170 млн. евро от 207 млн. евро през 2008 г. Тя завърши миналата година с нетна загуба от 1,2 млн. евро и оперативна печалба от 2,5 млн. евро.

След придобиването на Техномаркет Equest обмисляше няколко плана за стратегията на компанията, сред които беше евентуално листване на веригата за електроника на БФБ и/или на борсата в Букурещ.

Впоследствие бе съобщено, че фондът може би ще листне обединената компания TechnomarketDomo единствено на борсата в Букурещ.

По-късно и тези планове бяха осуетени поради рецесията, вследствие на която Equest започна да продава голяма част от своите активи и TechnomarketDomo остана единственият стратегически основен актив в портфолиото на компанията.

Преди година стана ясно, че Equest е обезпечил краткосрочен заем, отпуснат на TechnomarketDomo, чрез дялове в друго свое дъщерно дружество - Borovets Investments EAD, което е мажоритарен собственик на компанията, развиваща проекта с национално значение „Супер Боровец“.

Миналия септември фондът обяви, че е възможна ситуация, в която няма да може да обслужва кредитите върху някои от своите активи.

„Супер Боровец“ е друг голям актив в портфолиото на фонда, за който към момента няма яснота как ще продължи да бъде развиван.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
my-SHOP
преди 13 години
Така е като имаха една от най-добрата дилърска мрежа, но се полакомиха и решиха да продават само те. Омотоха си приоритетите и се опитаха да направят магазини в много градове - в това число и доста малки. Те така и така бяха стъпили в тези градове индиректно, защото продаваха на по-малки магазини, които препродаваха в тези по-мали градове. Обаче не знам как им хрумна да се опитат да направят безброй магазини, в повечето случаи под наем и с лош персонал. А търговците, които вземаха стока от тях се дистанцираха и започнаха да се зареждат с други марки, които не са под шапката на Техномаркет. И сега се чудят какво да правят и как да се оттърват от губещите си магазини !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
space-man
преди 13 години
Аз така се надявах и в моето село да вдигнат някой маркет и дай боже мол,а те ще фалират. Недейте така бе хора! БФБ вас чака. Такъв качествен емитент само едно IPO ви трябва и експанзията до село е в кърпа вързана. Аз ако продам тиквите на есен ще дам едно рамо на IPO-то.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още