IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С до 40% са паднали наемите на магазини на търговските улици по морето

Стабилни са останали наемите само на главните улици, въпреки че дори и там има празни магазини

09:52 | 30.06.10 г.
С до 40% са паднали наемите на магазини на търговските улици по морето

Основните търговски улици във Варна и Бургас не отчитат значителна промяна в наемите от началото на годината, посочват брокери в отговор на запитване от Investor.bg. Встрани от главните търговски булеварди обаче по-малките търговски улици в централните части на Варна са понижили цените си с поне 20% спрямо миналата година, а в Бургас с 30-40%, обясняват от агенция Адрес Имоти.

В момента наемите по бул. „Княз Борис” във Варна са средно 70-80 евро на кв. м, а в Бургас настоящите нива за главната отсечка търговски площи е 55-60 евро на кв. м, коментират от GVA Sollers Solutions.

От началото на 2010 г. не се наблюдават съществени промени, като е възможно цената да отстъпи с до 10% при окончателното договаряне между страните. От края на 2008 г. обаче досега наемите им са намалели с 35-40%, показват данни на компанията. Миналата година за първи път от десет години насам е имало празни магазини, а към момента 10-15% от магазините по тези улиците са свободни. Тъй като основната търговска зона в Бургас се простира на най-много 300 метра, там няма свободни площи.

Според компанията най-големият проблем на търговските улици е липсата на големи площи. Трудно се намират помещения с над 100 кв. м, а това възпрепятства големите брандове, които търсят квадратури от порядъка на 200-700 кв. м. Едно осъществимо решение е самите собственици на прилежащи търговски имоти да се обединят и да предложат заедно общата площ на големи наематели, като това ще носи и по-малък риск за самите наемодателите, смятат от компанията.

Търсенето в сегмента е предимно от големи международни брандове, но все пак сега е труден период за тях, заради това че откриват големи проекти в търговските центрове и наемането на други магазини допълнително би натоварило бюджетите им, обясняват от компанията. Малките търговци пък са уредели, като при тях пречка е основно липсата на търговски и управленски опит, които се изискват особено много при сегашните условия.

С изключение на бул. „Владислав Варненчик”, където наемите в момента са между 30 и 40 евро на кв. м и бул. „Княз Борис”, в останалите централни части на Варна се предлагат магазини от 10 евро на кв. м – с поне 20% по-евтино в сравнение с миналата година, коментират от Адрес. Според компанията интересът от страна на наемателите значително е намалял и много повече търговски площи се освобождават в сравнение с 2009 г.

Освен бул. „Княз Борис” и бул. „Вл. Варненчик” предпочитани от търговците са и имотите по ул. „Шипка” и около Адвокатската градинка във Варна, смятат от Адрес. По кварталите се забелязва засилено търсене на търговски имоти под наем за развиване на търговия с хранителни стоки. От компанията очакват до края на годината наемите да се задържат на същото ниво, като дори може и да се понижат.

От Адрес Бургас коментират, че след спад от 30-40% на наемите в централните части на града, сега стойностите са между 5 и 10 евро на кв. м, като в жилищните квартали те достигат и по-ниски нива. От агенцията прогнозират обаче ръст на наемите занапред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още