IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 1 до над 500 лв./кв.м са цените за отстъпено право на строеж в Смолянско

Гаражи, пристройки към къщи, хотели, автогара и административни сгради са сред обектите, изграждани по тази схема през последните години

10:11 | 13.07.10 г.
От 1 до над 500 лв./кв.м са цените за отстъпено право на строеж в Смолянско

До 1,14 лв. за кв. м достигат най-ниските цени за отстъпено право на строеж върху общински земи в Смолянска област, сочат данни от справки на общини в региона в отговор на журналистическо искане за достъп до информация за сделките с отстъпено право на строеж през последните 10 години. 

Разликата в цените, по които се отстъпват общински парцели, е в десетки пъти, а максималната сума достига 524 лева за квадрат за обект в Пампорово, установява проучването на БТА.

Проверка на сделките с отстъпване на право на строеж е извършила Окръжна прокуратура-Смолян, при което е установено, че общините Смолян, Баните и Борино нямат изисквания по закон публичен регистър на разпоредителните сделки с общинско имущество, съобщи окръжният прокурор Даниела Ангелова. Според областния управител инж. Стефан Стайков в тази сфера се насочва вниманието и на финансови ревизии и одиторски проверки, за да се изясни дали са спазени законовите изисквания за приемане на решенията от общинските съвети.

Гаражи, пристройки към къщи, хотели, автогара, административни сгради са част от обектите в Смолянска област, изграждани по схемата с отстъпване на право на строеж през последните години.

Най-скъпата сделка с отстъпен общински терен е за изграждането на административна сграда на Община Чепеларе в Пампорово, където сумата след проведен конкурс е 765 хил. лева за отстъпено право на строеж на площ 1461 кв. м.

Една от най-ниските оценки на отстъпена общинска земя е в девинското село Грохотно, където на жилищно нуждаещата се учителка Хеджиран Мевлюдова е предоставен имот с площ 480 кв. м срещу 657 лв. с ДДС.

Цените за отстъпване на общинските терени и в самия Девин не са особено високи.

Общинският съвет в Девин гласува през 2009 г. решение за отстъпване на общински имот от 540 кв. м за сумата от 1441 лв., т.е. при оценка 2,22 лв. за квадрат без ДДС. Теренът се предоставя без конкурс на жилищно нуждаещия се Румен Якимов. Пред журналисти кметът на Девин Здравко Василев е потвърдил, че Якимов е негов първи братовчед.

Според справката на община Девин фамилията на предишния кмет Юлиан Семчев е получила отстъпено право на строеж. През 2001 г. на неговата съпруга Диана Семчева местният парламент гласува отстъпване право на строеж с площ 230 кв. м и разрешение за постоянен статут на тогавашен временен обект. Върху отстъпения терен сега се издига хотел.

При проведени конкурси за отстъпени терени в Девин цените се увеличават значително, достигайки 57 лв. за кв. м.

Местният парламент в Девин е гласувал и случай на безвъзмездно отстъпване на 3 декара имот край с. Лясково за изграждане на кравеферма.

Най-често срещаният случай при отстъпване право на строеж в община Смолян през последните години е за пристройки и надстрояване. Сумите за правото на строеж в подобни случаи в областния град се движат между 30 и 62 лв./кв. м.

При разрешаване на пристрояване не се изисква решение на съвета, нито конкурс, а е достатъчно да се произнесе кметът на общината, уточняват специалисти.

С отстъпено право на строеж в центъра на Смолян се строи хотел. Собственик на обекта е Мохамад Наджар. Сделката за хотела е за отстъпено през 2005 г. право на строеж с разгъната площ 6653 кв. м при обща цена 232 хил. лева.

Общински съветници от Златоград и техни роднини са получавали отстъпено право на строеж през мандата, в който са били членове на съвета. През 2002 г. бившият общинар Димитър Алендаров е победител в конкурс за отстъпване на общински терен, но по-късно обектът не е построен.

Бащата на екссъветника Севдалин Кехайов - Йосиф Кехайов, получава след общински конкурс през 2003 г. отстъпено право на строеж за 230 кв. м разгърната площ. През 2008 г. Общинският съвет в Златоград предоставя без конкурс отстъпено право за пристрояване на ЕТ „Електра - Асен Сидеров“ - баща на съветника Величко Сидеров. По-късно правото на надстрояване на 3 етажа на сграда върху общински терен е продадено на друго лице, обясняват от общинската администрация в Златоград.

В община Чепеларе схемата на отстъпено право е използвана за изграждане на административна сграда в Пампорово и нова автогара в града. И в двата случая е обявен конкурс. При автогарата отстъпеното право на строеж върху имот от 1540 квадрата е за 238 хил. лв. Около 90 разрешения за отстъпено право е издала общината през последните две години за изграждане на гаражи в междублокови пространства в града.

Отстъпеното право на строеж е останало от времето, когато липсваше частна собственост и това бе част от социалистическия начин на зависимост на хората от държавата, коментира арх. Антон Тодоров, общински съветник от ГЕРБ в Смолян. По негови думи с отстъпено право са построени в миналото около 80% от жилищата в страната. Според него общините би трябвало да използват механизма на учредено право на строеж главно при публична собственост и в случаите, когато няма възможност за продажба на имотите.

При проверката на прокуратурата не са установени данни за престъпления при отстъпване право на строеж в общините в областта през последните пет години, уточнява окръжният прокурор Даниела Ангелова.

Прокуратурата е отправила предписания към общините Смолян, Баните и Борино да създадат в едномесечен срок публичен регистър за разпоредителните сделки с общинска собственост, както е изискването по закон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още