IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Equest обмисля различни варианти за продажбата на Техномаркет

Вариантите включват продажба на дела на Equest обратно на основателите на веригата, както и сделка с трети страни за целия или част от дела

08:12 | 06.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Equest обмисля различни варианти за продажбата на Техномаркет

Листнатият на Лондонската борса инвестиционен фонд Trans Balkan Investments Limited (TBIL), бившият Equest Investments Balkans Limited, съобщи, че в момента обмисля различни варианти за продажбата на веригата за електроника TechnomarketDomo (TMD), която бе формирана след сливането на българската Техномаркет с румънската Domo.

От фонда обявяват, че миноритарните собственици на TMD са отправили оферта за обратно изкупуване на дела на Equest във веригата, който в момента е 61,8%.

Още в края на юни бе обявено, че фондът може да се откаже от Техномаркет.

Тогава различни медии съобщиха, че румънският бизнесмен Лоранд Сарвади, изпълнителен директор и основател на Domo, заедно с Николай Китов, мениджър на "К енд К електроникс" и основател на Техномаркет, проявяват интерес към дела на Equest .

Сега от фонда казват, че са подписали договор с две консултантски компании, съответно в София и в Букурещ, които ще съветват борда на директорите на фонда относно евентуална продажба и нейните финансови условия. Също така консултантите ще „разглеждат други реалистични оферти“ относно евентуална сделка, които включват и възможността за продажба на дела на TBIL в TMD „като цяло или частично“ на трета страна.

Фондът е наел Ernst & Young, която ще подготви независима оценка на този дял.

От Equest добавят, че малко след офертата на миноритарите фондът е получил и независима оферта от един от миноритарните собственици, който е действал самостоятелно. Повече подробности не се съобщават.

Equest придоби веригата през 2007 г. и дълго време гледаше на нея като на свой стратегически актив. Преди година той обезпечи краткосрочен заем, отпуснат на TechnomarketDomo , чрез дялове в друго свое дъщерно дружество - Borovets Investments EAD, което е мажоритарен собственик на компанията, развиваща проекта с национално значение „Супер Боровец“.

Наскоро бе обявено също, че Equest е продал бившето кино „Изток“ на веригата супермаркети Билла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още