IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиционната компания Engel със загуба след обезценки на имоти у нас и ЦИЕ

Компанията все още се намира в затруднено финансово състояние и в момента не може да покрива задълженията си спрямо служители и доставчици

17:08 | 25.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Инвестиционната компания Engel със загуба след обезценки на имоти у нас и ЦИЕ

Инвестиционната компания Engel East Europe N.V., която развива няколко жилищни проекта у нас, обяви загуба след данъци от близо 18 млн. евро за 2009 г.

Според компанията, наред с други фактори, загубата се дължи на понижение на счетоводната стойност на някои проекти в България и Унгария, от които компанията очаква приходите от продажби да бъдат по-ниски от счетоводната стойност на самия актив.

Компанията отчете приходи от продажби на жилищни единици в размер на 25 млн. евро за 2009 г., в сравнение с 24 млн. евро за 2008.

Въпреки това повишение брутният марж от продажбите се е понижил до 13% в сравнение с 16,5% за 2008 г. „вследствие на спад на пазарите на имоти, което доведе до по-ниски средни продажни цени“.

Към края на декември 2009 г. компанията има нетни задължения към банките на обща стойност 26 млн. евро, в сравнение с 41 млн. евро година по-рано.

Финансовото състояние на компанията към края на 2009 г. остава слабо, като в момента компанията не е в състояние да покрива задълженията си към своите служители и доставчици на услуги, се казва в съобщение на Engel до Лондонската борса.

За да овладее финансовата ситуация, компанията е поискала финансова помощ от Engel Research and Development LTD (ERD), която е част от нейната компания майка.

През юли бе съобщено, че ERD си е осигурила дялово и дългово финансиране.

От Engel East Europe казват също, че в момента се проучват и други възможни решения за решаване на ликвидната и финансова криза на компанията, включително евентуално преструктуриране на задълженията с финансиращите институции и продажба на проекти.

В средата на юни стана ясно, че една от водещите банки кредитори на компанията е стартирала процес по отнемане на жилищния проект „Панорама“ в столичния кв. „Витоша“, с който компанията е обезпечила свой кредит.

В началото на годината бе съобщено, че компанията е постигнала споразумение за продажбата на два от проекта в София за общо 25 хил. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още