IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Knight Frank: Жилищният пазар в България се подобрява

32,2% е спадът на цените на жилищата у нас от пика досега, казват от консултантската компания

16:16 | 04.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Knight Frank: Жилищният пазар в България се подобрява

Пазарът на жилищни имоти в България се подобрява, а цените забавят своя спад. Това е коментарът на базираната в Лондон консултантска компания за имоти Knight Frank относно пазара у нас.

От компанията казват за Investor.bg, че жилищните цени в България са достигнали своя връх през третото тримесечие на 2008 г., и в момента са с 32,2% по-ниски от този пик.

„Последните тримесечни резултати показват подобряваща се картина на българския жилищен пазар, с годишна ценова инфлация от -6,0%, отчетена през третото тримесечие, в сравнение с -9,7% през предишното тримесечие“, коментира Кейт Евърът-Алън.

От компанията цитират данни на НСИ, според които към края на септември жилищата у нас са поевтинели средно с 6% на годишна база. Понижението за тримесечието е 1,2%.

Според глобалния индекс на компанията за цените на жилищата за второто тримесечие България се нарежда на едно от водещите места по спад. Жилищата у нас са понижили цените си с 9,7% на годишна база, сочи информация на Knight Frank. Понижението спрямо първото тримесечие е 0,8%, показва индексът.

За подобрение на пазара у нас говорят и публикувани наскоро данни на Райфайзен Имоти. Индексът на Райфайзен също показва забавени темпове на спад в ценовите нива


Вземете участие в следващото издание на Клуб Investor.bg, което ще бъде посветено на пазара на жилищни имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още