IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогнозират още 5 до 7% спад на жилищните цени в САЩ

Заради огромното предлагане „в момента в тази страна се препъваме в жилища“, коментира главният икономист на Zillow Inc. Стан Хъмфрис

09:56 | 28.12.10 г.
Прогнозират още 5 до 7% спад на жилищните цени в САЩ

Жилищните цени в САЩ ще се понижат с още 5 до 7%, преди да достигнат дъно в края на 2011 г., прогнозира Стан Хъмфрис, главен икономист на Zillow Inc., която предоставя данни за жилищния пазар.

Жилищата в процес на принудително отнемане увеличават инвентара от имоти за продажба, което разколебава потенциалните купувачи от участие на пазара, казва Хъмфрис в интервю за Bloomberg. Инвентарът се очаква да бъде допълнително увеличен от имоти, които все още не са в процес на отнемане, допълва той.

„Предлагането просто е непреодолимо“, казва Хъмфрис. „В момента в тази страна се препъваме в жилища.“

Индексът S&P/Case-Shiller и данни на американската Национална асоциация на брокерите на имоти сочат, че жилищните цени в САЩ са опрели дъно миналата година. Жилищните цени в 20 големи града в страната се понижиха с близо 32% спрямо пика си от 2006 г., преди да достигнат дъно през май 2009 г., според индекса S&P/Case-Shiller.

Купувачите се въздържат от покупки на имоти заради опасения, че цените ще паднат още, коментира Хъмфрис.

Жилищата в САЩ няма да поскъпнат през 2011 г., сочи осреднена прогноза на 110 икономисти и жилищни анализатори, анкетирани от MacroMarkets LLC. Според проучването икономистите очакват жилищните цени в страната да паднат с 0,17% през следващата година, измерени чрез индекса S&P/Case-Shiller.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още