IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Equest продаде 51% в два румънски мола за 5 евро

Фондът запазва 49% в моловете, за които обаче смята, че няма вероятност да генерират стойност за акционерите поради прекомерна задлъжнялост

10:50 | 05.01.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Equest продаде 51% в два румънски мола за 5 евро

Инвестиционният фонд East Balkan Properties Plc (бившият Equest Balkan Properties) обяви, че е продал 51% дял от свое дъщерно дружество за номинална цена от 5 евро в брой.

Дружеството Balkan Properties Cooperatief U.A. чрез свои дъщерни дружества притежава румънските молове Vitantis Shopping Centre и Moldova Mall.

Според борда на фонда поради прекомерната задлъжнялост на двата актива няма вероятност те да генерират стойност за акционерите и представляват значителна финансова тежест за групата, главно чрез разходите, свързани с управление на имотите.

Сделката е структурирана така, че да освободи фонда от тези разходи, като в същото време той си запази дял от 49% в моловете.

Vitantis Shopping Centre е разположен в югоизточната част на Букурещ, а ключови наематели в него са Carrefour, Technomarket и Praktiker. Той разполага с търговски площи от близо 11 400 кв. м, като в момента са заети 82% от тях.

Moldova Mall се намира в централната градска част на румънския град Яш, като основният наемател в него е Technomarket. В момента 71% от 9000-те кв. м отдаваема площ са заети.

За първите девет месеца на 2010 г. Vitantis Shopping Centre отчете оперативна загуба от 1,5 млн. евро, главно поради спада на продажбите на дребно в страната. Нетната оперативна загуба на Moldova Mall за същия период бе 500 хил. евро.

От компанията не очакват пазарните условия за тези два актива да се подобрят в краткосрочен план.

Общата стойност на двата актива към края на юни 2010 г. бе 65,8 млн. евро, а задлъжнялостта, свързана с тях – 58,4 млн. евро.

Бордът на фонда не смята, че ръстът на наемите, необходим за постигане на положителна капиталова позиция за двата мола, е реалистичен. От компанията са на мнение, че активите са използвани за обезпечението на прекомерно високо ниво на дълг и от Equest не са в състояние да предоставят нужните капитали за функционирането и управлението на моловете.

Купувач е базираната в Кипър Denesol Limited, собственост на Джордж Телеман, който е директор на различни дъщерни дружества на фонда, включително и на двете дружества, чрез които фондът притежава моловете. Наред с това Телеман е директор на друго румънско дъщерно дружество, което има договор за управление на всички бизнес имоти, които Equest притежава в региона.

Наскоро друго подразделение на групата на Equest - Trans Balkan Investments Ltd. (бившият Equest Investments Balkans Limited), обяви, че планира да продаде веригата за електроника Техномаркет колкото е възможно по-бързо, за да си осигури необходимата оперативна ликвидност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Apostol_Penkov
преди 13 години
Очаквайте скоро и в България.. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Offenbach
преди 13 години
Означава, че не са били платени в акции например.Хаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Инвестиращ
преди 13 години
"...за номинална цена от 5 евро..." Какъв ли смисъл влага авторът в понятието "номинална цена" на 51%-ов дял?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още