IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждестранните купувачи доминирали лондонския пазар на имоти през 2010

Инвестираният обем през 2010 г. достигна 9,9 млрд. паунда, все още много по-ниско от вложените 19,42 млрд. паунда през 2007 г.

13:08 | 05.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Чуждестранните купувачи доминирали лондонския пазар на имоти през 2010

Инвестиционните сделки в централен Лондон през 2010 г. бяха на стойност 9,9 млрд. паунда, което е ръст от една трета в сравнение с обема от 2009 г., сочи нов доклад.

По данни на Cushman & Wakefield (C&W) чуждестранните купувачи продължават да доминират пазара, представлявайки две трети (около 66%) от всички сделки през последното тримесечие и през годината като цяло. По отношение на сделките в Лондонското сити техният дял е над 70%.

През третото тримесечие инвестиционният обем в британската столица отчете ръст за пето поредно тримесечие и достигна до 2,85 млрд. паунда в сравнение с 2,78 млрд. паунда през второто. През последното тримесечие обаче обемът се понижи до 2,66 млрд. паунда.

Тези нива са много под обемите, отчетени през периода на бума, като инвестициите през цялата 2007 г. бяха 19,42 млрд. паунда.

Сделките в Ситито през последното тримесечие бяха на стойност 1,36 млрд. паунда. Тази сума не включва няколко големи сделки като покупката от страна на JP Morgan на офис сграда за близо 500 млн. паунда, както и тази на Carlyle на офис имот на стойност, която се предполага, че е около 200 млн. паунда. Наред с това към края на годината в процес на преговори са били още 22 сделки на обща стойност 970 млн. паунда.

„Търсенето остава силно както от страна на наши, така и от чуждестранни инвеститори, тъй като Лондон продължава да бъде възприеман като сравнително безопасно убежище за инвестиции”, коментира Клайв Бул, инвестиционен директор за централен Лондон в Cushman & Wakefield.

„Предвид паунда, който продължава да е слаб, и очаквания ръст в инвентара заради банките, които ще се освобождават от активи, ние сме сигурни, че обемите през 2011 г. ще продължат да се покачват.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още