IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчитат съживяване и на инвестиционния пазар на хотели в Европа

В края на 2010 г. бе поставен рекорд за най-висока цена за единичен актив на пазара на хотели в Европа

11:13 | 17.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Отчитат съживяване и на инвестиционния пазар на хотели в Европа

Регистрираният ръст в инвестиционната активност на много пазари на имоти в Европа през последните месеци повлия и на хотелиерския сегмент.

Броят на сделките с хотели, който в началото на кризата беше ограничен до отделни покупки на проблемни активи, отчете значително повишение в края на 2010 г.

От консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL) съобщиха за ръст от 55% в инвестициите в хотели в Европа, Близкия Изток и Африка през първите три тримесечия на 2010 г. Общата сума на сделките за периода достигна 3,97 млрд. евро спрямо 2,5 млрд. евро година по-рано.

Наскоро бе обявено, че смесено дружество между базираната в Холандия компания за инвестиционно управление Cycas Hotel Partners и инвестиционния фонд Patron Capital е сключило споразумение за придобиването на два хотела, част от мултифункционалния проект Westfield Stratford City, който се реализира в близост до мащабния спортен проект Olympic Park в Стратфорд, Лондон.

Сумата за сделката с двата хотела не е обявена, но специалисти смятат, че тя ще бъде от порядъка на 50 млн. паунда, пише PropertyEU.

Рекордно висока цена за единична сделка

В края на 2010 г. пък бе поставен нов рекорд за най-висока цена, платена за отделен актив, в историята на инвестиционния пазар на хотели в Европа.

Сделката бе за продажбата на петзвездния хотел Grosvenor House Hotel, разположен в престижния лондонски квартал Мейфеър, за 470 млн. паунда (563 млн. евро), а купувач беше индийският конгломерат Sahara India Pariwar.

Хотелът, който бе собственост на Royal Bank of Scotland, се оперира от JW Marriott. Той има 420 стаи, 74 апартамента и 27 конферентни зали, разположени на обща площ от 4 хил. кв. м.

С това индийската компания стъпва на международния пазар на луксозни хотели, като сделката е част от нейната глобална експанзия.

Експерти смятат, че повишеният интерес към инвестиции в хотели ще се запази и през настоящата година.

В края на миналата година от JLL очакваха обемът от инвестиции в хотели по света да нарасне с над 80% в сравнение с 2009 г. и да достигне 17-18 млрд. долара за цялата 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още