IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчитат над 110% ръст в инвестициите в хотели в Европа, Близкия Изток и Африка

Северна и Южна Америка отчитат петкратен ръст в инвестициите през 2010 г. до 11,1 млрд. долара

12:50 | 25.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Отчитат над 110% ръст в инвестициите в хотели в Европа, Близкия Изток и Африка

Обемът на инвестициите в хотели в Европа, Близкия Изток и Африка достигна 9,3 млрд. долара през 2010 г., което представлява годишен ръст от над 110%, сочи нов доклад.

С това регионът се нарежда на второ място като най-динамичния пазар в света по отношение на преките инвестиции в хотели.

По данни на Jones Lang LaSalle Hotels (JLL Hotels) общите инвестиции в хотели в света достигнаха 24,3 млрд. долара (ок. 17,8 млрд. евро).

Миналата година беляза завръщането на инвеститорите в сегмента, след като се бяха оттеглили масово поради икономическата криза и през 2009 г. се стигна до най-ниската точка на инвестиционния пазар в сегмента на хотелите.

Северна и Южна Америка отчетоха най-силен ръст по отношение на сделките през 2010 г., като отбелязаха петкратно увеличение на обемите. Така те достигнаха 11,1 млрд. долара.

Активността в Азия и Тихоокеанския регион също се покачва, но с по-умерени темпове, което се дължи на по-ниските нива на ливъридж на пазара и съответно по-малкия брой продажби на проблемни активи.

По думите на Артур де Хааст, изпълнителен директор на компанията, обемът през 2011 г. се очаква да се покачи с още 15 до 25%, като достигне 28-30 млрд. долара в глобален план.

Сделките в Северна и Южна Америка се очаква да достигнат 13 млрд. евро през тази година, благодарение на огромната маса капитали в сектора, повишен брой принудителни продажби и улеснен достъп до дългово финансиране.

От компанията смятат, че пазарите ще продължават да се възстановяват и през 2011 г. Най-активни купувачи се очаква да бъдат инвестиционните тръстове за имоти от типа REIT, институционални инвеститори, както и състоятелни индивидуални инвеститори, разполагащи с опортюнистичен капитал.

Инвестициите в Европа, Близкия Изток и Африка се очаква да достигнат 13,1 млрд. долара, като изключително активни пазари ще бъдат Великобритания, Ирландия и Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още