IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските банки започват да „разтоварват“ проблемни кредити

Активността в Европа бе ниска през последните няколко години, но в последно време продажбата на проблемни активи се засилва, казват консултанти

12:46 | 10.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските банки започват да „разтоварват“ проблемни кредити

Търговията с проблемни ипотечни активи в Европа бележи ръст в период, в който правителствата на континента засилват натиска върху банките да преведат своите баланси в изправност. Това е мнението на Пол Босиди, изпълнителен директор на американската компания за проучвания на дълговия пазар Clayton.

Базираната в Кънектикът Clayton работи с ирландското правителство, за да анализира портфейлите на банките на страната и да оцени потенциалните загуби, пише Ройтерс.

Активността в Европа бе ниска през последните няколко години, но в последно време продажбата на проблемни активи наистина се засили, казва той.

Ирландските банки получиха спасителна помощ в размер на 48 млрд. долара, след като загубите от ипотечните активи се повишиха, пише изданието.

По прогнозите на Босиди в близко бъдеще може да се очаква „значително разтоварване на активи“ от страна на ирландски и други европейски банки. Досега американските банки не бяха много склонни да продават своите необслужвани кредити.

Доклад на американската Комисия за сведения относно финансовата криза наскоро установи, че Clayton бе отбелязала като рискове значителен брой лоши кредити на свои клиенти, които въпреки това са били пласирани сред инвеститори, независимо че са били „с неприемливо качество“, пише Ройтерс.

Редица компании за консултантски услуги при сделки като Clayton биват назначавани напоследък от страна на банки и инвеститори, за да изготвят оценки на различни портфейли с цел да се установи кой трябва да поеме отговорност за лошите кредити, които в крайна сметка са били „пакетирани“ и пласирани като облигации и други дългови инструменти.

Pacific Investment Management Co (PIMCO) и други инвестиционни компании удвоиха своя натиск върху банките в опитите си да ги накарат да изкупят обратно тези кредити, но банките, които са изправени пред потенциални загуби на стойност от 90 млрд. долара, се противопоставят на тези опити ожесточено.

Нормата на успеваемост на инвеститорите, които предявяват такива искове, е не повече от 30 или 40%, смята Босиди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още