IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд предлага висока доходност на инвеститори, които могат да чакат... 31 години

Фондът обещава 10,6% годишна възвръщаемост, ако сградата на Министерството на правосъдието в Манчестър е на стойност над 130 млн. паунда през 2042 г.

15:20 | 21.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Фонд предлага висока доходност на инвеститори, които могат да чакат... 31 години

Във Великобритания този месец стартира нов фонд, насочен към индивидуални инвеститори, който предлага експозиция към пазара на бизнес имоти и възвръщаемост на средна годишна база от 10%.

Специалистите обаче предупреждават, че той е подходящ за ограничен кръг от потребители поради своята неликвидност.

Специализираната инвестиционна и консултантска компания Gravis Capital Partners е започнала да набира капитал за нов облигационен фонд с нулев купон, обезпечен на базата на очакваната стойност на сградата на Министерството на правосъдието в Манчестър през 2042 г. - инвестиционен хоризонт от 31 години, пише FT.

От компанията прогнозират брутна годишна възвръщаемост от 10,6%, при положение че сградата е на стойност над 130 млн. паунда през 2042 г. Понастоящем тя струва 160 млн. паунда.

В случай че през следващите 31 години стойността на имота се понижи до 50 млн. паунда, от компанията посочват, че инвеститорите все пак ще получат брутна възвръщаемост от 6,74% на година.

Въпреки това фондът не е подходящ за инвеститори, които предвиждат да изтеглят вложенията си в краткосрочен план или очакват редовен доход. Инвеститорите няма да имат достъп до какъвто и да било доход, генериран от фонда по време на инвестиционния период.

Това е причината много анализатори да смятат, че фондът няма да се стори привлекателен на много инвеститори.

Според Робърт Локи, финансов консултант в Bloomsbury Financial Planning, основният риск при фонда е свързан с неговата неликвидност.

„Няма вторичен пазар“, предупреждава той, като обяснява, че такава инвестиция не може да се балансира. Инвестираният капитал не може да се повиши, нито пък инвестицията да бъде продадена при положение, че никой не иска да купи.

Според него фондът вероятно ще бъде два пъти по-рисков в сравнение с 31-годишни държавни ценни книжа поради по-високата възвръщаемост, която се предлага.

„Дори при купуването на дългосрочни държавни облигации, ако искам, мога да получа парите си обратно още тази седмица“, казва Локи. „За облигациите може да няма голям пазар, но поне има пазар.“

Според експертите също така съществува риск и компанията да фалира за периода от 31 години. Тя е била създадена едва през 2008 г. и до днес има инвестиционни активи на стойност 400 млн. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още