IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източна Европа във фокуса на нова вълна аутсорсинг от инвестиционните банки

Ирландия, Швейцария и някои региони в Източна Европа са облагодателствани от експанзията на дейностите на глобалните инвестиционни банки

15:57 | 21.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Източна Европа във фокуса на нова вълна аутсорсинг от инвестиционните банки

Силният ръст в сектора на инвестиционните банки стана причина за нова вълна на изнасяне на различни видове бек офис дейности към по-евтини икономики, сочи доклад на CB Richard Ellis (CBRE).

„С експанзията на инвестиционните банки те разработват дългосрочни стратегии по отношение на своите нужди за използване на недвижими имоти“, коментира Андрю Халиси, директор Клиентски решения, глобални корпоративни услуги в CBRE.

Той казва, че банките разширяват своите фронт офис дейности на основните финансови пазари в Европа.

„С ръста на фронт офис дейностите на ключовите точки, офшорингът (изнасяне на дейности в други държави, бел. ред.) на бек офис дейности като екипите за продажби към пазари с ниски разходи на труд или данъчна ефективност като Швейцария, Ирландия и региони в Източна Европа, е все по-популярен“, добавя той.

По последни данни на компанията усвояването на офис площи в Лондон се възстанови „впечатляващо“ от спада през 2008 и 2009 г. и 2010 г. бе една от най-силните години в статистиката, тъй като търсенето расте, а ниските дялове на незаетост тласкат цените в посока нагоре.

„Няма масов отлив на бизнеси от Великобритания, но забелязваме ясен и логичен ръст на търсенето на офиси, особено на пазари като Женева и Цюрих, от страна на хедж фондове и инвестиционни банки, базирани във Великобритания“, обяснява той.

Той е на мнение, че инвестиционните банки трябва да преценят своите нужди от недвижими имоти и да ги съобразят с корпоративните си стратегии. Силните икономики с ниски проценти на незаетост като Лондон и Париж са „най-еластични“ и ще отчетат силни наемни ръстове.

Поради тази причина иновативните компании имат възможност да се възползват от конюнктурата и да изнесат част от дейностите си. Действително различни форми на аутсорсинг и офшоринг са сред ключовите приоритети на инвестиционните банки в момента, казва той.

Наемите на първокласните офис площи във Варшава отчетоха един от най-големите ръстове през последните месеци поради високата икономическа активност, ниския дял на незаетост и ограничения обем от нови проект през 2011 г. Тези фактори дават повод да се очакват и нови ръстове през тази година.

Ирландия също се превръща във все по-предпочитана дестинация заради огромния спад в разходите за труд. Въпреки подобреното усвояване обаче делът на незаетост в Дъблин остава „упорито висок“, се казва в доклада.

При все това много от незаетите площи представляват етажи в иначе заети сгради в крайградски локации с ограничено предлагане на офиси клас А.

Активността от страна на глобални компании като Google, Facebook, LinkedIn, D&B, Bentley Systems и др. е допринесла значително за засилването на пазара през последните 12 месеца.

Офис пазарът в Швейцария също е силен поради стабилната вътрешна икономика и все по-растящата популярност на страната за преки чуждестранни инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още