IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на земеделието е поискало отсрочка по казуса с царските гори

Софийският окръжен съд ще определи с колко да удължи периода за предоставяне на необходимите документи, за да докаже иска си срещу наследниците на Фердинанд и Борис III

16:58 | 11.04.11 г.
Министерството на земеделието е поискало отсрочка по казуса с царските гори

На 8 април юристите на Министерството на земеделието и храните са поискали от Софийския окръжен съд да удължи срока, в който трябваше да представят доказателствените материали и документи по иска на държавата срещу върнатите 16 хил. дка гори на наследниците на Фердинанд и Борис III.

Това съобщиха от пресцентъра на ведомството по повод днешна публикация в пресата, според която държавата се е отказала от съдебните претенции към имотите в Боровец.

Досъдебното производство по исковата молба на министерството беше насрочено още през ноември 2009 г., но поради сложността на казуса с възстановените до момента имоти не е събран необходимият доказателствен материал, съобщиха експерти.

Мотивите на държавата за връщането на царските гори бяха свързани с експертно становище, удостоверяващо, че бившата областна земеделска служба в Самоков не е имала правно основание да се разпорежда с тези гори, защото съгласно Закона за възстановяване на горите и земите от горския фонд те не би трябвало да попаднат в него.

Удължаването на сроковете е поискано от държавата заради възражения от ответниците, „свързани с индивидуализацията на имотите, както и с установени неточности в част от доказателствата, обезпечени в официалните документи, издадени от Агенцията по геодезия, картография и кадастър и от съответната данъчна служба“, пише в съобщението на пресцентъра на ведомството.

Допълнителна трудност създава и разпарцелирането на 16-те хиляди дка гори, които след реституцията са разделени на 67 части.

След присъединяването на Министерството на регионалното развитие и благоустройството към иска от 2009 г. е необходимо да се направят и промени в процесуалното представителство на държавата, поясниха от агроведомството.

Очаква се съдът да се произнесе с колко ще бъде удължен срокът за допълнително представените материали по делото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още