IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд вижда светло бъдеще за пазара на имоти у нас през идните няколко години

Изгледите са положителни за всички сегменти на пазара, смятат от инвестиционния фонд Sofia Property Fund

17:24 | 07.07.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Фонд вижда светло бъдеще за пазара на имоти у нас през идните няколко години

Въпреки че през 2010 г. пазарът на имоти беше твърде слаб, в края на годината и началото на 2011 г. „стана все по-ясно“, че той е в процес на оттласкване от дъното. Това е мнението на компанията, управляваща инвестиционния фонд за имоти в България Sofia Property Fund Limited (бившият Lewis Charles Sofia Property).

“(...) ние смятаме, че изгледите за всички сектори на пазара през следващите няколко години са положителни“, се казва в годишния отчет на фонда.

В резултат на това от компанията са започнали да проучват възможности как могат да засилят продажбите на съществуващите си апартаменти или да развият някои от терените в портфолиото си, проектите за които бяха замразени в периода на криза.

Фактори за „тези колебливи признаци“ за положително развитие на пазара са ръстът в търсенето, наличността на ипотечно кредитиране и ръст в цените на имотите.

От Sofia Property още преди година обявиха, че пазарът на имоти в България е близо до дъното, като цитираха данни за ръст от 5% в цените на жилищата в София от началото на 2009 г. до края на юни 2010 г.

По данни на НСИ обаче цените в столицата не са спирали низходящия си ход от третото тримесечие на 2008 г., като между първото тримесечие на 2009 г. и второто на 2010 г. са паднали с над 21%.

По мнението на фонда въпросното увеличение, констатирано в средата на миналата година, трябваше да доведе до подобрение на цените на земята в София, което постепенно се очакваше да се разпростре и към останалата част на страната.

Сега от компанията цитират поредните положителни данни, които са засвидетелствани на жилищния пазар след началото на кризата, като за 2010 г. броят на сделките с имоти е нараснал с 10-20%.

Според данни на King Sturge и Colliers International, цитирани от компанията, само на пазара на ваканционни имоти по Черноморието сделките са се увеличили с 20%.

Въпреки повишените сделки цените продължиха да падат, като спадовете в София и други от по-големите градове са били ограничени – до около 5%. Данните на НСИ за столицата сочат спад от малко над 1% в цените в столицата в края на 2010 г. спрямо тези от края на 2009 г.

Фондът цитира информация на Colliers, според която „вече има ясни очаквания, че жилищният пазар е достигнал дъното по отношение на продажни цени“.

Sofia Property смята, че търсенето в среден до горен сегмент на жилищния пазар би трябвало да продължи да расте с постепенното подобряване на българската икономика.

Търсенето на жилища расте по отношение на зрялост, като пазарът става все по-сегментиран.

Фондът завърши 2010 г. със загуба от 1,92 млн. евро спрямо загуба от 24,85 млн. евро за 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 12 години
Пропускаш и още нещо: да се изчака появата на нови, по-добри възможности. А такива със сигурност ще се появят - все пак, времето си върви и нещата се променят (и развиват!). Ето например какво писа наскоро *** за Румъния:"Основната разлика с досегашните проекти е, че новите ще бъдат с по-добра локация, по-професионален дизайн и на по-достъпни цени">>> http://***.investor.bg/news/article/119586/122.htmlКоето неизбежно ще се случи и у нас. И който може да чака, ще спечели. И пари и качество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
tikvenik yade tutman
преди 12 години
Цитат : Търсенето на жилища расте по отношение на зрялост, като пазарът става все по-сегментиран-------------това е безусловно и необратимо!не че може да се каже друго , но тези фондаджии го казват с по-купешки думи!ако трябва да се каже с думи за тиквеници - трябва да се избира от съществуващото предлагане!ако нещо не се предлага ...цените са кофти за Купувачитекакто се казва , човек купува това което иска , или което може или което се предлага !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още