IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бумът при апартаментите в Канада може да се размине с катастрофата

Демографски фактори може да подкрепят пазара на апартаменти в страната

13:14 | 13.07.11 г.
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Бумът в строителството на апартаменти в Канада, който изпълни хоризонта на най-големите градове в страната с кранове и накара централната банка да излезе с предупреждение, може да избегне катастрофа от типа, сполетявал индустрията в миналото, пише Ройтерс.

Докато запасите от непродадени жилища се продават доста над средните исторически стойности, експерти от бранша твърдят, че демографията, имиграцията и ограничените терени за строителство на най-големите пазари със сигурност ще подкрепят пазара в дългосрочен план.

При цени от 500 хил. канадски долара (515 464 щатски) за първокласна къща, този тип имоти са недостъпни за мнозина купувачи във Ванкувър и Торонто и апартаментите остават единственият им избор за собствено жилище.

Бумът на апартаментите е част от по-мащабния възход на пазара на жилища в Канада, който дойде след световната финансова криза. Ситуацията е тотално различна от тази в САЩ, където пазарът все още се бори да се възстанови.

След като за кратко си поеха дъх, цените на имотите и продажбите в Канада отново скочиха, когато централната банка намали разходите по кредитите до рекордно ниско равнище. Канадските банки, които почти не бяха засегнати от кризата, успяха с лекота да продължат да отпускат заеми.

По последни данни новозапочнатите жилищни строежи в Канада през юни са нараснали доста над очакванията на пазара. По-голямата част от тези проекти са за многостайни апартаменти в градските райони.

Предлагането нараства. Неотдавна BMO Capital Markets отчете запас от завършени, но необитаеми многостайни апартаменти от 12 672 броя през май, което е близко до историческия максимум.

Високите нива на непродадените апартаменти бяха един от факторите, които накараха управителя на Канадската централна банка Марк Карни да предупреди миналия месец за "опасност от надхвърляне на пазара на жилища в някои големи градове".

Анализаторите обаче твърдят, че ръстът на строителството е отражение на променящата се демографска обстановка и развиващите се градове. Освен сред купувачите на първи дом, апартаментите набират популярност и сред пенсиониращите се от „бейби бум“ поколението (хората, родени в годините след края на Втората световна война).

Друг фактор, допринасящ за бързото натрупване на жилища, е имиграцията. Процъфтяващият пазар е концентриран в гъстонаселени и скъпи градове като Ванкувър и Торонто, които са дестинация за много от над 200-те хиляди хора, местещи се да живеят в Канада всяка година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още