IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобален консултант за имоти пред управленска криза след липса на купувач

Вече няколко месеца няма яснота за евентуално придобиване на компанията, което доведе до несигурност за нейното бъдеще сред служители и акционери

10:56 | 10.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
Глобален консултант за имоти пред управленска криза след липса на купувач

Една от водещите консултантски компании за имоти DTZ е изправена пред мениджърска криза след затишие по отношение на евентуална продажба на компанията, което продължава вече няколко месеца.

Вчера от компанията обявиха оставките на нейния изпълнителен директор Пол Идзик и финансовия директор Робърт Рикърт.

DTZ назначи директора за Великобритания и Ирландия Джон Форестър на мястото на Идзик в борда на директорите.

По мнението на специалисти промените в мениджърския екип на компанията са свързани с липсата на прогрес по евентуална сделка с изпадналата в затруднение компанията.

През май от листнатата в Лондон DTZ съобщиха, че компанията е получила редица предложения за закупуване. Сред тях е била и оферта на нейния мажоритарен собственик – френската компания за имоти SGP.

Смята се, че след евентуална покупка SGP планира да продаде DTZ на BNP Paribas Real Estate.

Въпреки редица спекулации през последните месеци SGP все още не е подала официална оферта.

Тази несигурност доведе до ерозия в цената на книжата на DTZ, която се понижи от своя връх от 51 пенса през май до 31 пенса в началото на търговията вчера, пише PropertyEU.

Според последната информация на Лондонската борса за цената на акциите на компанията последната сделка с тях е била сключена на цена от 34,25 пенса.

В официалното съобщение за оставките на DTZ се посочва, че преговорите за евентуална покупка продължават, въпреки че няма гаранция, че те ще доведат до сделка.

Британският Daily Telegraph писа вчера, че Идзик и Рикърт са подали оставка след като не са успели да убедят борда на DTZ да упражнят натиск по отношение на проблема и да изяснят бъдещето на компанията за служителите и акционерите на компанията като поставят ултиматум на SGP. Последната от своя страна има трима члена в борда на DTZ.  

DTZ води началото си от малка консултантска компания на име Cheshire Gibson, основана в Бирмингам още през 1784 г. Днес тя има дейност в 145 града в 43 страни , включително в Близкия Изток и Китай.

По нейни данни тя е първата консултантска компания за имоти, която се листва на Лондонската борса през 1987 г.

Рецесията доведе до редица преструктурирания сред най-големите играчи в сегмента. През май международната консултантска и брокерска компания Jones Lang LaSalle (JLL) придоби базираната в Лондон King Sturge за 197 млн. паунда.

През февруари пък най-голямата брокерска компания за бизнес имоти в света CB Richard Ellis Group Inc. (CBRE) купи глобалното подразделение за инвестиционно управление на имоти на ING за 940 млн. долара

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още