IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катарски консорциум купи половината от сградите в Олимпийското селце на Лондон

Купувачът възнамерява да отдава сградите, в които ще бъдат настанени състезателите по време на Олимпиадата през 2012 г. под дългосрочен наем

17:18 | 15.08.11 г.
Катарски консорциум купи половината от сградите в Олимпийското селце на Лондон

Част от Олимпийското селце в Лондон бе продадено на катарски консорциум за 557 млн. паунда, като сделката цели дългосрочното застрояване на един от ключовите активи на Олимпийския парк, разположен в източната част на града, съобщи британският вестник Financial Times.

Инвестиционната групировка Delancey и Qatari Diar, клонът за имоти на катарския държавен фонд, закупиха 1 439 от 2 800-те сгради в селцето, 6 парцела от земята, на които могат да бъдат построени още 2 000 сгради, и 10 хектара от парка.

Консорциумът ще работи заедно с Triathlon Homes, която през 2009 г. плати 268 млн. паунда за 1 379 сгради, които ще бъдат отдавани под наем след Олимпийските игри през 2012 г.

В петък консорциумът обяви, че планира по-скоро да отдава под наем по-голямата част от над 1 400-те сгради, които ще бъдат използвани за настаняване на състезателите по време на игрите, отколкото да ги продаде.

Наличието на сделка означава, че общо около три четвърти от 1,1 млрд. паунда, вложени в изграждането на селцето, ще бъдат възвърнати за обществено ползване.

Преди 2 години британското правителство бе принудено да подпомогне финансово проекта, когато частните средства за него бяха изчерпани в разгара на кредитната криза и последвалата я рецесия.

Част от бъдещите печалби от изграждането на селцето е предвидено също да бъдат използвани в обществения сектор.

Говорител на ведомството, отговорно за изграждането на Олимпийския парк и ръководството на продажбата на селцето от името на правителството заяви, че делът на кабинета ще бъде „значително количество средства, милиони“.

Британският министър на културата Джеръми Хънт определи продажбата като „фантастична сделка, която ще донесе на данъкоплатците голяма възвръщаемост и която показва как осигуряваме наследството от игрите в Лондон“.

Консорциумът победи конкурентните оферти на Hutchison Whampoa, листвана на борсата в Хонконг, и британската благотворителна организация Wellcome Trust.

Последната бе предложила сама 1 млрд. паунда, за да получи пълната собственост върху всички активи на Олимпийския парк.

През миналата седмица обаче бе съобщено, че правителството е отхвърлило офертата, защото тя не предлага на данъкоплатците съществени ползи срещу предлаганите средства. То обаче не отхвърли възможността за търг за поемането на остатъка от активите на парка.

Главният изпълнителен директор на Delancey Джейми Ритблат заяви, че закупуването на селцето предлага „възможността да се разчупи шаблона и да се създаде целесъобразен лизингов модел, който да осигури първокласно настаняване за онези, които виждат шанс за дългосрочно наемане“.

Пред консорциума няма поставени крайни срокове за разработване на парцелите и говорител на Delancey обяви, че те ще го направят „когато се предостави съответната възможност, базирана на търсенето“.

Главният изпълнителен директор на групировката Qatari Diar Мохамед бин Али ал Хедфа заяви: „Нашето обвързване с британския пазар и изграждането на дългосрочни отношения с партньорите ни и обществеността е от първостепенна важност за нас, за да се уверим, че оставяме положителна, природосъобразна и целесъобразна следа“.

Компанията притежава и други активи в Обединеното кралство, включително Chelsea Barracks.

Продажбата на Олимпийското селце е част от по-мащабната схема за застрояване на Олимпийския парк след игрите през 2012 г. в унисон с обещанията на министрите за възстановяване на обезлюдената част на Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още