IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват ръст в аутсорсинга на услуги по управлението на недвижими имоти

Проучване на KPMG показва, че половината от анкетираните инвеститори планират да увеличат аутсорсването на услуги за управление на имоти и съоръжения през следващите едно-две тримесечия

16:24 | 16.09.11 г.
Очакват ръст в аутсорсинга на услуги по управлението на недвижими имоти

Почти всички инвеститори в имоти, които в момента аутсорсват дейностите, свързвани с управлението на недвижимостите, очакват да запазят или повишат ползването на аутсорсинг услуги в краткосрочен и средносрочен план, сочи първото изследване на KPMG за управлението на имоти и съоръжения, цитирано от онлайн изданието Property Magazine.

В проучването са участвали както ползватели на аутсорсинг услуги по управлението на имоти, така и компании, които предоставят такива услуги. Повечето от тях оперират в САЩ, а близо 30% осъществяват дейността си в Европа, Азиатско-тихоокеанския регион и други места по света.

В краткосрочен план инвеститорите са по-оптимистично настроени от доставчиците на аутсорсинг услуги по управление на недвижими имоти за очакваното повишение в ползването им.

Половината от анкетираните инвеститори съобщават, че планират да увеличат аутсорсването на услуги за управление на имоти и съоръжения през следващите едно-две тримесечия. За сравнение, едва 21% от доставчиците на услуги очакват нивата на търсене да се повишат за същия период. Същият процент доставчици смятат, че нивата на търсене ще се понижат.

В по-дългосрочен план - през следващите 12 месеца, 44% от инвеститорите планират да увеличат аутсорсинга си в сферата. 72% от доставчиците на услуги също очакват търсенето на аутсорсинг да нарасне за едногодишния период.

"Различните очаквания на инвеститорите и доставчиците на аутсорсинг услуги по управлението на недвижимите имоти вероятно се дължи на прогнозите на инвеститорите кога в сектора на доставките ще навлязат нови играчи, докато доставчиците прогнозират кога бизнесът всъщност ще сключи сделките", смята Стан Липийк, директор на изследователския отдел в консултантската компания на KPMG за споделени услуги и аутсорсинг. "Доставчиците на услуги може да имат по-високи очаквания за търсенето в дългосрочен план заради прогнозите за раздвижване на икономиката през 2012 г.", допълва той.

Както инвеститорите в имоти, така и доставчиците на услуги твърдят, че съкращаването на оперативните разходи е основната причина за аутсорсването на услуги за управление на недвижими имоти и съоръжения - съответно 70% и 75% от всички анкетирани. Втората най-често срещана причина, цитирана от инвеститорите (41%), е по-доброто представяне на процесите, свързани с този вид аутсорсинг, като при доставчиците на услуги този дял е 32%. Втората по важност полза според доставчиците (45%) е подобряването на глобалния модел за доставка и оперативни модели - причина, цитирана от 33% от купувачите.

Повечето от инвеститорите в имоти аутсорсват т. нар. услуги за работното място – изграждането на заведения за хранене и осъществяването на други продоволствени дейности. 60% от участниците в анкетата посочват, че вече напълно са аутсорснали този тип услуги, а 27% са го направили частично. Едва 7% заявяват, че нямат планове да изнасят този тип дейност.

Втората най-често срещана сфера е свързана с поддръжка и ремонт - тези дейности са напълно или частично аутсорснати от 85% от всички анкетирани инвеститори в имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още