IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Създават първия фонд за инвестиции в соларни паркове във Великобритания

Вече се оформя нов алтернативен институционален клас активи за инвестиции в областта на алтернативната енергия, казват специалисти

11:29 | 20.09.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: PSNH. Лиценз: <a href="http://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0" target="_blank">Creative Commons</a></em></p>

Снимка: PSNH. Лиценз: Creative Commons

Паневропейският фонд за управление на имоти Palmer Capital е стартирал партньорство с британската компания за възобновяема енергия Low Carbon за създаването на първия в страната фонд, специализиран в инвестициите в соларни паркове.

Фондът цели да привлече 52 млн. паунда от институционални инвеститори, които ще бъдат използвани за придобиването на три съществуващи соларни парка от Low Carbon – първите съоръжения с мощност от 5MW, които са получили акредитация от британския електрически регулатор OfGem, пише PropertyEU.

Новата соларна инвестиционна компания ще има инвестиционен хоризонт от 10 години и ще бъде оформена като данъчно-ефективен инвестиционен фонд от затворен тип. Той цели да предостави на инвеститорите атрактивна дългосрочна норма на възвръщаемост, обезпечена с гарантиран от правителството доход под формата на преференциални изкупни цени на генерираната енергия.

Тези преференциални тарифи бяха въведени от британското правителство, за да стимулират инвестициите във възобновяема енергия, за да може страната да постигне ангажимента към ЕС да генерира 15% от общата енергия чрез алтернативни източници до 2020 г., пише изданието. Тарифите са индексирани спрямо индекса на цените на дребно и са приложими за 25 години.

Фондът ще цели нетна възвръщаемост от 8% на година, като е създаден с опция да бъде продължен за до 25 години. Управленският екип ще инвестира общо 2 млн. паунда във фонда. Palmer Capital ще осигури капитала за дейността на фонда, а Low Carbon, която развива парковете, ще поеме управлението на фонда и на активите.

Трите парка, които ще бъдат на първи етап, включват 65 хил. фотоволтаични панела, генериращи общо 15 млн. киловатчаса енергия на година.

По думите на изпълнителния директор на Palmer Capital Алекс Прайс на инвестиционния пазар вече се оформя нов алтернативен институционален инвестиционен клас, формиран при пресечната точка между имотите и проектите в областта на алтернативната енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dosadnik
преди 12 години
Ще изкакаме хората да си нашмулят парите вътре и ще го окъсиме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още