IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наетите офис площи в Европа се увеличават с 6% през третото тримесечие

Наемните нива и търсенето варират в различните европейски региони, се посочва в доклад на консултантска компания

14:47 | 18.11.11 г.
Наетите офис площи в Европа се увеличават с 6% през третото тримесечие

Обемът на наетите офиси в Европа, Близкия Изток и Африка е продължил да нараства през третото тримесечие на 2011 г. въпреки колебанията при наемните нива на първокласните площи, се казва в доклад на Jones Lang LaSalle, цитиран от онлайн изданието Property EU.

Общата площ на усвоените офиси в Европа през третото тримесечие се е увеличила до 2,9 млн. кв. м, което е ръст от 6% спрямо второто тримесечие и 16% на годишна база.

Данните показват, че наемните нива на първокласни офиси са се повишили с 2,4% в Стокхолм и Хага, с 2,2% в Хамбург и с 1,9% в Милано. В същото време те са намалели с 3,2% в Брюксел, с 3% в Дъблин, с 1,9% в Мадрид и с 1,8% в Единбург.

Наемите на офисите на пазарите в Централна и Източна Европа остават стабилни спрямо предходното тримесечие, което е отражение на позитивните тенденции в  търсенето.

Патриша Ланойе, която оглавява отдела за проучвания в Jones Lang LaSalle, коментира, че търсенето в Европа се колебае по места. През първите три месеца на 2011 г. обемът на наетите офиси в Лондон падна с 40%, докато в Берлин, Мюнхен и Стокхолм беше отбелязано силно повишение.

Обемът на завършените нови офиси в Европа остава нисък и през третото тримесечие. През първите три месеца на 2011 г. са завършени 2,3 млн. кв. м, или с около 45% под средния обем за последните десет години. Недостигът на площи с добро качество продължава да е проблем на много пазари, допълва Ланойе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:16 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още