IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офертните цени на жилищата на Острова с рекорден спад за годината през ноември

Влошените перспективи пред заетостта спират потенциалните купувачи на имоти

10:39 | 21.11.11 г.
Офертните цени на жилищата на Острова с рекорден спад за годината през ноември

Продавачите на жилища във Великобритания през ноември са намалили офертните цени на имотите си най-много за тази година заради ескалацията на дълговата криза в еврозоната, която възпира купувачите и повишава несигурността за бъдещето на икономиката, обяви компанията Rightmove Plc, цитирана от Bloomberg.

Средната офертна цена в Англия и Уелс е намаляла с 3,1% спрямо октомври до 232 144 паунда. Това е най-големият месечен спад от ноември 2010 г., съобщи операторът на най-големия уебсайт за имоти във Великобритания.

Недостигът на нови имоти на пазара в Лондон обаче е спомогнал спадът на цените в столицата на Великобритания да се ограничи до 1,2%, сочат още данните на Rightmove. В 5 от 32-та района наблюдавани райони на града дори се наблюдава повишение на цените.

"Пазарите не обичат несигурността. Това е така и при хората, които решават дали да навлязат на пазара на имоти", коментира Майлс Шипсайд, търговски директор на Rightmove.

"Много потенциални продавачи отлагат продажбата за след Нова година, повлияни от ситуацията в Гърция и Италия", допълва той.

През ноември спад на цените, на които се предлагат имотите, е налице във всички 10 региона на Англия и Уелс, следени от Rightmove. Това е първият случай от повече от три години на понижение на цените във всички региони едновременно.

В национален мащаб броят на новите имоти, пуснати за продажба, е намалял с 13% на месечна база. Седмичното предлагане на жилища на пазара в момента е на най-ниското си равнище от периода след срива на Lehman Brothers през 2008 г.

Почти три четвърти от британците, желаещи да сменят жилищата си, смятат, че моментът не е подходящ за продажба, показват резултатите от проучване на компанията. Безработните на Острова се увеличиха до 2,62 млн. души в края на миналата седмица, което е най-високо ниво от 1994 г. насам. През октомври пък потребителското доверие в страната падна до рекордно ниско ниво заради влошените перспективи пред заетостта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още