IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Непубличните фондове за имоти все по-малко могат да разчитат на кредити

Според експерти се очаква капитал в сектора да наливат институционални инвеститори като например пенсионните фондове

17:26 | 12.12.11 г.
Непубличните фондове за имоти все по-малко могат да разчитат на кредити

Значителна структурна промяна в баланса между дълга и собствения капитал на непубличните фондове за недвижими имоти установи INREV в последното си проучване, пише Property Magazine.

Пробойна във финансирането на непубличните фондове отвори свиването на кредитирането заради опитите на кредитните институции да намалят задлъжнялостта си и да „обезопасят“ кредитните си портфейли. Нетният ефект от това се изразява в ниски нива на кредитиране.

Процесът по отпускане на заеми на непубличните фондове се усложнява допълнително от затегнатите изисквания на банките.

Много кредитни институции редуцираха експозициите си към сектора на имотите, а някои от тях изцяло спряха кредитирането, като тази тенденция явно ще продължи, посочват експертите.

„И кредиторите, подобно на инвеститорите, изгубиха апетита си за риск. При рационализирането на портфейлите си те се фокусираха не само върху намаляването на размера на експозициите към сектора на имотите, но и върху подобряване на качеството с фокус върху първокласните активи на основните пазари“, коментира Брена О'Роърти от RHL Strategic Solutions - компанията, която е извършила проучването от името на INREV.

„Забелязва се разбираемо бягство към качеството и безопасността. Това е истинско предизвикателство за непубличните фондове за имоти, но пък разкрива и някои възможности за тях“, допълва  О'Роърти.

Според резултатите от проучването се очаква в близко бъдеще средствата за непубличните фондове да се увеличават, при това с по-бърз темп в сравнение с парите за сектора на имотите като цяло. Двигател на този процес ще бъде промяната в поведението на инвеститорите.

Освен това в сектора се очаква да влязат голям брой институционални инвеститори, особено пенсионни фондове.

„Проучването разкрива сложната картина на източниците на капитал за непубличните фондове. Това е било видно и в други проучвания на INREV. Дълговото финансиране остава скъпо и ограничено, но като цяло се очакват нови капитали в сектора“, обобщава Лонеке Льовик, директор „Маркетинг и проучвания“ в компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още