IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорът в Grand Mall Varna обмисля продажба на активи

Плановете включват също връщане на капитал на акционерите и емисия на акции

12:11 | 13.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Един от проектите на компанията във Варна. <em>Изображение: Orchid Developments</em></p>

Един от проектите на компанията във Варна. Изображение: Orchid Developments

Инвестиционната компания Orchid Developments Group Ltd, която реализира редица проекти у нас, включително Grand Mall Varna, обмисля продажба на активи.

Това е една от мерките, включени в стратегията на програмата за оптимизация на структурата и подобряване на акционерната стойност и възвръщаемост на компанията.

Компанията развива жилищни, хотелски и бизнес проекти в София и по Черномориеето, от които най-голям е търговският център в морската столица - Grand Mall Varna.

От компанията, която се търгува на Лондонската борса, уточняват, че продажбата на активите ще стане единствено ако пазарните обстоятелства дават възможност за изгодна сделка.

Ако пазарните условия позволяват и могат да бъдат постигнати реалиститчни оценки, плановете предвиждат „продажба на активите на групата по начин, който изглежда уместен и в най-добрите интереси на акционерите [...]“, съобщават от компанията.

Наред с това компанията обмисля и връщане на капитал на акционерите „ако се появят обстоятелства“, подходящи за това.

Окончателно решение за продажбата на активите се планира да бъде взето на общо събрание на акционерите, което ще бъде свикано на или преди 31 декември 2013 г. Тогава ще бъде решено дали активите да бъдат продадени, дали решението да бъде отложено с една година, или компанията да продължи да оперира според настоящия си модел.

Предвижда се също и промяна на бонусната структура на управляващото дружество на инвестиционната компания, като плановете включват издаване на 5,5 млн акции. Емисията се очаква да бъде осъществена преди края на 2013 г. на цена от 20 пенса за акция, което представлява премия от 900% над цената на книжата на компанията към 11 януари 2012 г.

Ако емисията е успешна и започне да се търгува на борсата, управляващото дружество и свързаните с него лица (настоящите мениджъри на компанията) ще притежават близо 28,2 млн. акции от капитала на компанията, представляващи дял от почти 30% от него.

От компанията коментират, че икономическата и пазарна среда у нас продължава да бъде затруднена и, като се вземе предвид продължаващата криза в еврозоната, условията в сектора ще останат волатилни през обозримото бъдеще.

Въпреки че компанията има възможност да продължи дейността си при настоящите нива на финансиране, несигурната обстановка и затруднената икономическа среда в бъдеще може да изискват подкрепа от нейните кредитори, съобщават от Orchid.

„Икономическата среда е затруднена и изглежда, че ще продължи да бъде [такава] и през 2012 г.“, коментира изпълнителният директор на компанията Гай Мейохас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още