IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв е потенциалът на Венеция като дестинация за инвестиции в имоти

Градът е целогодишна туристическа дестинация и има огромен потенциал за инвестиции с цел отдаване под наем

17:41 | 15.02.12 г. 1
<p>
	Венеция през зимата. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Венеция през зимата. Снимка: Ройтерс

Години наред Венеция се възприемаше повече като водеща туристическа, отколкото инвестиционна дестинация, но нещата започват да се променят, пише британският вестник Telegraph.

Все повече британски агенти на недвижими имоти създават връзки във Венеция в очакване на големи печалби. Градът на каналите е на път да се превърне в популярно място за покупки на имоти за ценители.

"По време на рецесията британските купувачи се насочиха към качествени имоти", коментира Клеър Хейзъл от международния отдел на компанията за недвижими имоти Knight Frank. "В момента те търсят изпитани места, които познават и обичат, като вече се оттеглиха от нововъзникващите пазари на Източна Европа, към които проявяваха интерес преди няколко години", допълва тя.

Естествено площадът "Сан Марко" привлича най-много кандидат-купувачи, но дали те могат да си го позволят? Луксозен апартамент с три спални с малка фитнес зала и гледка към кулата Кампанила се предлага за 1,2 млн. паунда.

По-старомоден апартамент с три спални в района Сан Самуеле пък струва 960 000 паунда. "Има недостиг на нови или ремонтирани имоти, тъй като Венеция е ограничен пазар", обяснява Клеър.

Венеция отдавна е труден за проникване пазар. Местните агенти като че ли работят бавно и мистериозно, тъй като обслужват както продавача, така и купувача. Все пак вече има британски компании, които са успели да се установят там и работят с английски купувачи.

Според Пол Хъдсън, който също оперира във Венеция, кризата в еврозоната значително е забавила пазара, но купувачите се завръщат в града, за да инвестират капитала си. "Цените не падат, независимо от това продажбите колко се уксоряват или забавят", твърди той.

Според доклад на италианския институт за икономически изследвания Nomisima Венеция е най-скъпият град в Италия, следван от Рим и Милано. "Не очаквайте да намерите малък апартамент в историческия център и с достъп до канал за по-малко от един милион евро", посочва Пол Хъдсън.

Той предупреждава купувачите, че Венеция е особен пазар. "Внимавайте при закупуването на имот, който се нуждае от реставрация. Разходите са много по-високи, отколкото в други градове, тъй като всичко трябва да бъде докарано с лодка. Освен това често има ограничения върху ремонтните работи в историческите сгради", казва той.

За по-достъпни сделки купувачите могат да се насочат към периферията на Сан Марко. Цените по малките улички и площади на Санта Кроче и Сан Поло бавно вървят надолу. Близо до моста "Риалто" например може да се намери партерен апартамент с една спалня и покривна тераса за 450 000 евро.

Според Пол Хъдсън фактът че Венеция привлича толкова много туристи, показва че е перфектна дестинация за инвестиции с цел отдаване под наем. В града се провеждат множество събития по различно време на годината - Карнавалът през февруари, Биеналето през юни, Фестивалът на операта през юли, Филмовият фестивал през септември. "Реално тук няма слаб и силен сезон", посочва експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
THE TRADER
преди 12 години
Да! Страхотна инвестиция! Да си купиш къща в локва, която вони! И то за такива пари! Благодаря, трябва да съм наистина луд! Но по света има много луди с пари и без акъл!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още