IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смъртна присъда за инвеститор в имоти разедини обществото в Китай

Осъдената 31-годишна бе една от най-богатите бизнесдами в Китай с богатство от над 570 млн. долара

15:24 | 16.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Смъртна присъда за инвеститор в имоти разедини обществото в Китай

Хиляди интернет потребители в Китай призоваха Китайския върховен съд да пощади 31-годишна бизнесдама, осъдена на смърт.

У Ин, президент на Bense Group и една от най-богатите жени в Китай преди своя арест, бе задържана през 2007 г. Две години по-късно тя бе осъдена на най-тежкото наказание.

Нейният казус се превърна в една от най-горещите теми за интернет обществото в Китай и за прослойката новозабогатели предприемачи, които смятат присъдата за прекалено сурова, докато Пекин се стреми да наложи специална хармония при вида на растящо икономическо разслоение, пише Ройтерс.

У Ин, която е родена в бедно семейство, е обвинена в неправомерно набиране на 770 млн. юана (122 млн. долара) капитал, който привлякла от 11 души между 2005 и 2007 г.

Според обвинението тя е присвоила 380 млн. юана, обещавайки прекалено висока възвръщаемост, докато е използвала парите за покупка на имоти и луксозни стоки, които е смятала да продаде на печалба.

У Ин обжалва присъдата си пред Китайския народен съд. От най-висшата съдебна инстанция са коментирали, че ще разгледат случая внимателно с всички подробности, преди да се произнесат окончателно, демонстрирайки нетипична загриженост, която не се среща всеки ден. Все още не е ясно кога ще бъде произнесена окончателната присъда, пише Ройтерс.

Ключови аспекти

Случаят е вързан с две ключови политики на Пекин – с усилията за охлаждане на пазара на имоти в страната от една страна, и с инициативи, насочени срещу нерегулирано кредитиране в непрозрачната банкова система, от друга.

Китайски официални източници неколкократно поемат личен ангажимент да въведат прозрачни стандарти в областта на кредитирането.

Наред с това програмата за ограничаване на ръста на пазара на имоти, която китайското правителство провежда вече две години, все още не може да се увенчае с желаните успехи.

Жилищните цени отчетоха едва лек спад в ключовите градове на страната, но остават в пъти над нивата от преди 10 години.

Сред личностите, които се обявиха в защита на подсъдимата Ин, има и известни учени и бизнесмени от сектора на имоти. Нейният адвокат е 85-годишният Джан Съджъ – адвокатът на покойната Джян Цин, последната съпруга на Мао Дзъдун.

По думите на адвоката У Ин не е измамила инвеститорите, тъй като не е избягала или похарчила капиталите. Вместо това тя е инвестирала средства, събрани от приятели на семейството, а не от публични инвеститори.

В Китай има около 500 млн. интернет потребители, които се ползват с ограничени свободи на словото. Затова микроблоговете се превръщат в магнит за хората, които пишат в подкрепа жертвите на правосъдието.

Последна актуализация: 20:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още