IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличава се интересът към инвестиции в "зелени" имоти

Инвеститорите в Европа обаче, не разполагат с точни данни за екологичната устойчивост на сградите

14:03 | 25.02.12 г.
Увеличава се интересът към инвестиции в "зелени" имоти

Инвеститорите в имоти в Европа не разполагат с точни данни за екологичната устойчивост на сградите, разкриват резултатите от изследване на Union Investment, цитирано от онлайн изданието Property Magazine.

Едва 20% от европейските експерти в бранша са на мнение, че техните страни имат ясни критерии за оценка на "зелените“ сгради, се посочва в изследването проведено сред 167 инвеститори от Германия, Франция и Великобритания.

Сред най-важните според инвеститорите критерии за оценка на „зелените сгради“ са разходите през жизнения цикъл на сградата.

Акцентът върху необходимостта от активно управление и оптимизиране на разходите през жизнения цикъл се засилва особено в Германия, посочва изследването.

Екологичната устойчивост на имотите остава сред факторите, които най-много влияят на стратегиите на европейските инвеститори. 60% от участниците в изследването твърдят, че възнамеряват да инвестират значително повече средства в "зелени“ сгради.

Това се отнася най-вече за институционалните инвеститори, като например застрахователните компании и пенсионните фондове, които планират да инвестират по-големи средства.

Осъвременяването на съществуващи сгради с оглед на засилване на тяхната устойчивост е почти толкова важно за инвеститорите, колкото и изграждането на нови "зелени" сгради.

Друг извод от изследването е, че по-малко от 10% от анкетираните смятат, че банките предлагат благоприятни условия при отпускането на кредити за „зелени“ сгради.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още