IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадският пазар на имоти е благосклонен към чужденците

Рестрикциите за сделките с имоти, сключени от чужди граждани, са по-поносими в сравнение с ограниченията, налагани в други държави

17:05 | 20.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Торонто е осеян с нови строителни проекти.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Торонто е осеян с нови строителни проекти. Снимка: Ройтерс

Австралия

Страната неотдавна затегна законите си след кратък период на отваряне на пазара за чужденци по време на икономическата криза. Ограниченията върху собствеността бяха въведени отново през 2010 г., след като цените скочиха рязко.

В момента чужденците, независимо дали са временно пребиваващи в страната или пък живеят в чужбина, нямат право да купуват съществуващи жилища (такива, които са били собственост или са били обитавани в продължение на повече от 12 месеца) с инвестиционна цел, т. е. за отдаване под наем или като ваканционен имот.

Изключение от това правило са чужденците, които купуват съществуващи жилища и планират да ги разрушат и да строят отново на тяхно място. Това трябва да стане в рамките на две години, а новото строителство трябва да увеличи броя на жилищните единици.

Имотът не може да бъде отдаден под наем преди новото застрояване. Новият имот обаче може да бъде отдаван под наем, продаван или използван от собственика.

Чужденците, които пребивават временно в Австралия, могат да закупят един съществуващ имот при условие, че го продадат, когато напуснат страната. Това изискване беше въведено след оплаквания, че азиатски инвеститори купуват имоти за децата си, учещи в Австралия, като по този начин изтласкват от пазара местните жители и задържат имотите дори и след като децата им напуснат страната.

Швейцария

Имотите в Швейцария са сред най-желаните в света, но страната има и едни от най-строгите закони по отношение на собствеността.

Правителството определя годишни квоти за кантоните, ограничаващи броя на къщите или апартаментите, които могат да бъдат продавани на чужденци, които не живеят в Швейцария. Много от кантоните ограничават продажбите на имоти на чужденци в рамките на туристическите региони или пък позволяват на чужденците да купуват само имоти, продавани от други чуждестранни собственици.

Чужденците имат право само на един имот, който да използват като ваканционно или второ жилище. Те не могат да купуват с цел отдаване под наем, въпреки че ваканционните жилища могат да бъдат отдавани под наем периодично и за кратък период от време. Собствениците трябва да получат специално разрешение, ако площта на имота им надвишава 1 000 кв. м.

В някои кантони чужденците нямат право да продават закупените от тях имоти за определен период от време след придобиването, като този период обикновено е между 5 и 10 г. Ако чужденец купи незастроен парцел, той трябва да започне строителство върху него в рамките на една година.

Чужденците от Европейския съюз и някои други европейски държави, които искат да закупят имот в Швейцария, се ползват с по-облекчен режим.

Китай

Китай наложи нови ограничения за сделките с имоти през 2010 г., които са в сила както за местните жители, така и за чужденците, с цел да ограничи ръста на цените и спекулациите на пазара.

Властите увеличиха първоначалните вноски за отпускането на ипотечен заем, затегнаха правилата за ипотечно кредитиране, въведоха данък върху имотите в няколко района, където такъв не съществуваше, и наложиха нови ограничения за собствеността.

Чужденците в Китай имат право да притежават само един жилищен имот за собствени нужди, а за постоянните жители са позволени два имота.

Чужденците трябва да живеят в страната поне една година преди да им бъде разрешено да закупят имот. Чуждите фирми, купуващи бизнес имоти, трябва да ги използват за собствени нужди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още