IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадският пазар на имоти е благосклонен към чужденците

Рестрикциите за сделките с имоти, сключени от чужди граждани, са по-поносими в сравнение с ограниченията, налагани в други държави

17:05 | 20.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Торонто е осеян с нови строителни проекти.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Торонто е осеян с нови строителни проекти. Снимка: Ройтерс

Покупката на скромно бунгало в северната част на Торонто от китайски студент за 1 млн. долара миналата седмица предизвика повсеместно изумление и нагорещи дискусиите около проблема с наплива на чуждестранни купувачи на канадския пазар на имоти, пише CBC News.

Историите за това как богати чужденци разграбват имоти и изтласкват канадците от собствения им пазар изобилстват. Независимо дали става въпрос за британци, които инвестират във ваканционни имоти, или пък за богаташи от Хонконг, обсаждащи пазара на апартаменти в центъра на Ванкувър, чуждестранните инвеститори като че ли са новото страшилище на канадския пазар.

Броят на чуждите собственици на канадски имоти обаче е труден за определяне, тъй като нито правителството, нито фирмите от бранша събират официални данни в тази сфера. Според проучвания сред търговци на имоти във Ванкувър и Торонто, както и по данни, изнесени в пресата, делът им варира между 3,5% и 20% от продажбите на жилища.

В Канада има малко ограничения за чуждестранната собственост на имоти, а съществуващите са на регионално ниво и се отнасят най-вече за селскостопанската земя.

Чужденците, които планират да прекарват по-малко от шест месеца годишно в Канада, могат да притежават жилище в страната без да кандидатстват за жителство. Онези от тях, които имат намерения да живеят по-дълго в имота, трябва да имигрират в страната и да кандидастват за постоянно жителство.

Купувачите от чужбина се облагат със същите данъци и такси като канадците при закупуването на имот, въпреки че е възможно да им бъдат наложени по-високи данъци върху прехвърлянето на имот или земя в някои юрисдикции.

Ако теглят ипотечен кредит за имота, чуждите купувачи на имоти трябва да го направят от канадска банка и обикновено от тях се изисква по-голяма първоначална вноска в сравнение с постоянните жители - в повечето случаи 35% спрямо 5% или 10% за канадците.

Политиката на "отворени врати" спрямо чуждестранните купувачи на имоти, която прилага Канада, е съпоставима с практиката в други държави като САЩ, Германия, Франция и Великобритани, отбелязва изданието.

Има и държави обаче, които предприемат по-сериозни мерки, за да ограничат чуждестранните инвестиции в имоти.

Последна актуализация: 22:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още