IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските градове са в неведение за управлението на имотните си портфейли

Ефективното управление на имотите на общините води до съкращаване на разходи, но са малко градовете, които готвят продажбата на активи, констатира Deloitte

13:36 | 26.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Европейските градове са в неведение за управлението на имотните си портфейли

С няколко изключения, европейските градове нямат ясна представа за дейностите в сферата на недвижимите имоти, които протичат на територията им, а управлението на държавните имоти е изключително разпокъсано, пише в доклад за управлението на недвижими имоти на консултантската компания Deloitte, цитиран от онлайн изданието propertyeu.info.

На базата на наблюдения в 15 градове в Европа експертите заключават, че този проблем възпрепятства процесите на стратегическо планиране в момент, когато много населени места търсят начини да продадат имоти като вариант за намаляване на разходите.

Ротердам и Мюнстер са единствените градове, които напълно са централизирали дейностите си в сферата на недвижимите имоти. Няколко други общини, включително Утрехт, Бордо и Париж, са в процес на обмисляне на централизация, а шест други града нямат никакви планове в тази насока.

Резултатите от проучването на компанията показват също, че едва 25% от всички водещи градове в Европа са в състояние да осигурят надеждни данни за размера и стойността на портфейлите си от недвижими имоти. "Това е както шокиращо, така и тревожно заключение", отбелязват авторите на документа.

"Без актуални и пълни данни за портфейла от имоти на дадена община е невъзможно той да се управлява професионално и ефективно", допълват те.

Въпреки че 60% от градовете твърдят, че недвижимите имоти са взети в предвид в програмите за намаляване на разходите, едва 20% признават, че реално са предприели стъпки за продажба на активи. Милано е единственият град, който използва финансовите резултати като основен двигател за управлението на имотния си портфейл.

В изследването са включени Антверпен, Брюксел, Есберг, Бордо, Париж, Есен, Мюнстер, Нюрнберг, Милано, Люксембург, Амстердам, Ротердам, Утрехт, Барселона и Мадрид. Те притежават портфейли от недвижими имоти (без да се включват социалните жилища) на стойност 2,6 млрд. евро за всеки 1 млн. души население.

Най-голям е този портфейл в Люксембург (5,1 млрд. евро на 1 млн. души), а най-малък - в Мадрид (0,8 млрд. евро). Средният имотен портфейл се състои от 2000 до 3000 имота на всеки 1 млн. жители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още