IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основният акционер на Colliers изкупи активите на компанията във Великобритания

Сделката е за 22 млн. долара, като включва и задължения за 21 млн. евро

11:10 | 30.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Основният акционер на Colliers изкупи активите на компанията във Великобритания

Базираната в Торонто консултантска компания за имот FirstService Corporation, която е основен акционер на Colliers International, обяви, че е изкупила всички остатъчни акции и активи в подразделението на Colliers във Великобритания.

Стойността на сделката е приблизително 22 млн. щатски долара.

Наред с активите във Великобритания, компанията придобива и дялове в дейността на Colliers в Ирландия и Испания.

Според съобщение на Colliers на Лондонската борса, предвид нивото на задълженията на компанията във Великобритания, стойността на сделката няма да добави стойност към обикновените акции на компанията.

По данни на PropertyEU според сделката FirstService ще погаси и дългове в размер на 21 млн. евро на британското подразделение на Colliers.

Наред с това Colliers International UK PLC ще бъде делистната от Лондонската борса и за напред ще развива дейност като пълно дъщерно дружество на FirstService.

Вследствие на сделката FirstService притежава близо 90% от цялостния дял на групата Colliers International (изчислено на база на приходите на компанията), в сравнение със 70% преди придобиването на подразделението на Острова.

Преди това FirstService притежаваше почти 30% от базираното в Лондон подразделение на Colliers и до края на миналия месец беше длъжна да направи предложение за останалите дялове или да се откаже от него. След последвало продължение на крайния срок Collliers International UK бе поставена под администрация.

Collliers International UK отчете приходи от 75 млн. евро за 2011 г.

Сред останалите акционери на британската компания бяха XA Framlington Investment Management с 9,8%, Gartmore Fund Managers с 5,6% и UBS Global Asset Management с 5,3%.

FirstService гледа на придобиването на британското подразделение на Colliers International като на основна стъпка от стратегията си за разширяване на Континентална Европа. Наред с него през последните години FirstService повиши дяловете си и в подразделенията на Colliers в Русия, както и редица пазари в Западна и Източна Европа.

За 2011 г. FirstService отчете приходи в размер на 2,2 млрд. долара в сравнение с 1,986 млрд. долара година по-рано, сочат резултатите на компанията, публикувани в средата на миналия месец. За последното тримесечие на годината приходите се повишиха с 8% на годишна база до 595 млн. долара.

Нетната печалба беше 101,7 млн. долара в сравнение с 47,9 млн. долара за 2010 г.

По думите на Джей Хеник, основател и изпълнителен директор на FirstService постигнатият ръст е бил воден от Colliers International, особено що се отнася до дейността на компанията в Северна и Южна Америка, Азия и Централна и Източна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още