IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролният бум в Канада повишава доходността от офис имотите

Обемите на неусвоените офиси в Торонто и останалата част на страната непрекъснато намаляват на фона на икономическия растеж в страната

13:50 | 30.03.12 г.
Петролният бум в Канада повишава доходността от офис имотите

Обемите на неусвоените офиси в Торонто и останалата част на Канада непрекъснато намаляват на фона на икономическия растеж в страната, движен основно от петролната и газова индустрия, пише Bloomberg.

Интересът на инвеститорите към бизнес имотите става все по-голям, след като общата възвращаемост от недвижими имоти нарасна с почти 16% миналата година, като отбеляза най-силния си ръст от 2006 г. насам, сочи годишният имотен индекс REALpac/IPD Canada.

Ниските нива на неусвояване и все по-голямото търсене са причината в Канада в момента да се строят офиси с площ от 827 000 кв. м, което е рекорд за периода от първото тримесечие на 2010 г., според CBRE Group Inc.

Най-голям е размерът им в Калгари, центърът на енергийния бизнес на страната, където в процес на строеж са близо 300 000 кв. м офиси. Там е най-засилено и търсенето. Така градът е лидер в класацията на най-големите пазари на бизнес имоти в страната с обща възвращаемост от 22%, включваща приходи и увеличене на цените на имотите.

На второ място по този показател е Ванкувър с над 15% за миналата година.

Експерти от компанията CoStar Group Inc. прогнозират, че през тази година цените на офисите в Калгари ще се повишат с 20%, докато за Монреал очакванията са за ръст от 4%.

В Торонто, финансовият център на страната, се строят офиси с площ от над 185 000 кв. м. В същото време делът на неусвоените офиси е 6,7% за четвъртото тримесечие на миналата година в сравнение със 7,8% година по-рано. Наемите пък са се повишили с 3,2%.

По-високите наеми и нива на усвояване работят в полза на канадските тръстове за инвестиции в имоти. Към 29 март индексът S&P/TSX Capped REIT бележи обща възвращаемост от 13%, като се очаква доброто представяне да продължи и през тази година.

Според доклад на CIBC World Markets Inc. общата възвращаемост на канадските дружества за инвестиции в недвижими имоти през тази година ще бъде между 15 и 25%, отчасти благодарение на ниските нива на неусвояване, ограниченото ново строителство и търсенето от страна на инвеститорите на ценните книжа, генериращи доходи.

Тръстовете за недвижими имоти и пенсионните фондове са сред сериозните инвеститори в бранша. На инвестиционните дружества се падат 31% от всички придобивания, извършени през миналата година, в сравнение с по-малко от 16% през 2010 г. Общата стойност на сделките с бизнес имоти за 2011 г. възлиза на 23,6 млрд. канадски долара, или с 21% над нивата от година по-рано.

"Не смятаме, че успешните резултати на канадските пазари в момента са балон", твърди Джон Афлек, икономист в Property and Portfolio Research. "Смятаме, че те са оправдани и мислим, че вероятно ще продължат", допълва той.

Според експерти най-големият риск за инвеститорите е евентуална липса на икономически растеж. През януари Bank of Canada прогнозира ръст на икономиката от около 2% през 2012 г. Така са налице признаци за охлаждане на икономиката заради по-силния канадски долар, който вреди на износа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още