IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада предприема още мерки за охлаждането на пазара на имоти

Правителството се намеси на пазара на ценни книжа, гарантирани с ипотеки

16:14 | 27.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Канада предприема още мерки за охлаждането на пазара на имоти

Канада ще забрани на банките да използват застраховани ипотеки като гаранция за обезпечените си облигации и ще засили надзора над федералната жилищна агенция с цел охлаждане на пазара на имоти, предаде Bloomberg.

Според правилата в проектобюджета, който беше представен от финансовия министър Джим Флаерти в парламента, банките ще могат да използват единствено незастраховани ипотеки като допълнителна гаранция за обезпечените облигации, които обикновено са гарантирани от ипотеки.

Освен това правителството ще засили надзора над Canada Mortgage & Housing Corp. чрез банковия регулатор на страната.

Финансовото състояние на агенцията ще бъде проверявано поне веднъж годишно като предпазна мярка срещу поемане на прекомерни рискове.

Правителството ще създаде и регистър на фирмите, които продават обезпечени облигации.

Целта на канадските власти е да свият евтиното в момента ипотечно кредитиране в страната.

С приемането на мерките биха могли да се увеличат разходите на банките, което ще повиши лихвите по жилищните заеми. Така ще бъде оказан натиск върху жилищния пазар, където цените в някои градове са нараснали почти тройно за последните десетина години.

Канадските кредитори емитират обезпечени облигации, гарантирани с пулове от жилищни ипотеки, за да финансират бизнеса си с жилищно кредитиране. В повечето случаи заемите, използвани за обезпечение на облигациите, са застраховани от Canada Mortgage & Housing (CMHC).

В момента правителството гарантира пълната стойност на жилищните заеми, застраховани от CMHC, и 90% от ипотеките, застраховани от частни компании.

Съществуващите обезпечени облигации няма да бъдат засегнати от мерките, предвижда законодателството. Това означава, че съществуващите ценни книжа би следвало да привлекат по-силно търсене от страна на инвеститорите в сравнение с новите поради допълнителната защита, посочва Франсис Кестлър, който търгува с обезпечени облигации в Bank of Montreal в Чикаго.

От ипотечните заеми за канадците на стойност 1,2 трлн. канадски долара (1,2 трлн. щатски долара), 67 млрд. канадски долара са застраховани ипотеки. Това прави близо 5,6% от общия размер, сочат данни на Кевин Чян от компанията за кредитни рейтинги DBRS Ltd.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още