IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждият интерес към имоти в България се завръща?

Догодина инвеститорите и индивидуалните купувачи може да започнат да се връщат на пазара, което ще очертае по-ясно дъното, смятат специалисти

15:55 | 09.05.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Чуждият интерес към имоти в България се завръща?

Чуждестранните инвеститори в имоти обръщат гръб на някои от големите пазари на имоти в Европа и се насочват на изток към страни като България и Румъния, както и към някои дестинации в Далечния Изток.

Това сочи информация от няколко източника, според които по-особено раздвижване на пазара у нас може да се очаква след една година.

Сайтът за имоти Propertyshowrooms цитира Денис Хамър, партньор в юридическата компания Schoenherr Lawyers, според която България и особено Румъния ще бъдат сред предпочитаните дестинации за покупка на имот за напред.

Относно румънския пазар тя казва, че банките се очаква да извадят на пазара огромен инвентар, който ще доведе до още по-ниски цени на имотите. Това от своя страна ще повиши интереса на купувачите.

На пазара у нас също се забелязват засилен интерес и ръст в активността, смятат някои специалисти. Положителен признак е, че цените забавиха темповете на спад, а през миналата година инвестициите в бизнес имоти се върнаха на сравнително високи нива след нулева активност през 2010 г.

Това даде повод на някои представители на пазара да прогнозират, че спадът е достигнал или е близо до най-ниската си точка.

Наскоро обаче FT писа, че пазарът у нас остава в застой. От FT цитират Тодор Брешков, председател на Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ, според който и 2012 г. може да се окаже слаба за пазара на имоти. Това ще помрачи прогнозите за евентуално покачване на цените, които „може да паднат с още 10-20%“, пише изданието.

Въпреки това в по-дългосрочен план картината не изглежда толкова песимистична. Догодина инвеститорите и индивидуалните купувачи може да започнат да се връщат на пазара, което ще очертае и още по-ясно дъното.

Наред с това, по данни на консултанти, инвеститорите все още проявяват интерес към конкретни сегменти на пазара у нас, като този на логистични и търговски имоти, пише World Property Channel.

Въпреки че пазарът в по-голямата си част остава замразен, ледовете може да започнат да се топят през 2013 г. Макар и все още латентен интересът от страна на британците към нашия пазар все още не е изчезнал.

Миналата година България изненада специалистите като се върна в топ 10 сред най-предпочитаните дестинации за покупка на имот за британските купувачи. До миналия месец страната ни заемаше челната десятка на класацията на TheMoveChannel, но през март тя падна с пет позиции до 15-о място, изместена от редица пазари далеч на изток. В подреждането за април българският пазар възстановява част от позициите си като се изкачва до 12-о място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 34 rate down comment 8
data
преди 12 години
Мисля че цена от 1200 лв. добруджа е равновесна а тя вече е достигната . В момента основно купуват арендатори с цел да си защитят землището от враждебно навлизане на конкуренти . А иначе при 600 кг. добив от декар и цена около 35 ст. за килогран + 30 лв. субсидии на декар си сметни колко ти е възвращаемостта : 210 / 2 = 105 лв. грубо е печалбата + 30 субсидия = 145 лв. - ренти между 50-80 лв. и получаваш печалба 95- 65 лв. на декар преди данъци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 33 rate down comment 8
edimi
преди 12 години
В резултат на тази криза, полу-изтрезняването на част от "печалбарите" и мъъъъъничкото очовечаване, има надежда да се ограничи свръхпроизводството//в това число и на НЯКОИ храни//на НЕКАЧЕСТВЕНИ стоки и био храните и част от по-качествените производства да се завърнат. А ТЕ изискват повечко участие на ЧОВЕШКИ ТРУД, което означава и ЗАЕТОСТ!! Така че, имаш право. Пък дано и да се получи, поне няма да ядем ТОР и ГМО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 35 rate down comment 9
Ricco
преди 12 години
"А нуждата от храни ще расте следващите 10-20г доста в световен мащаб"-----------В световен мащаб може и да расте, но в локален и европейски, с намаляващото население - по-скоро обратното. А нуждата в "световен мащаб" не знам как може да бъде задоволена със скъпа европейска продукция (освен ако не приемем хамериканския начин с ГМО ама това не ми се вижда добра идея)....Виж нуждата от чисти био храни е друго нещо и там мисля се очертава бъдещия бум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 41 rate down comment 9
mick
преди 12 години
Земеделската земя е интересна единствено заради субсидиите. Намалят ли ги и цената на земеделската земя ще се срине. Цените в Европа са високи точно заради особено високите субсидии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 39 rate down comment 13
hellwitch
преди 12 години
При новата рецесия в Европа само до вили по черноморието им е англичаните.Единствената смислена инвестиция в недвижимост в момента е земеделската земя тъй като е на сравнително ниска цена. А нуждата от храни ще расте следващите 10-20г доста в световен мащаб.А глада не се влияе от кризи и валути. Отдавна е казано - без хляб и зрелища не може
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 39 rate down comment 10
sisiko
преди 12 години
Още един разбирач с мокри сънища. "Можело и да дойдат","можело и да се стопи леда"Ха!. Ами обоснови се бе! Поръчкова статия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 10
melon
преди 12 години
да. да...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още