IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите институционални инвеститори в имоти заобикалят посредниците

Директното придобиване на активи вече се предпочита заради рисковете, които крият инвестициите в имоти чрез външни фонд мениджъри

17:22 | 30.05.12 г.
Големите институционални инвеститори в имоти заобикалят посредниците

Някои от най-големите инвеститори в света решиха, че могат да бият компаниите за управление на фондове за имоти в собствената им игра, пише Wall Street Journal.

На фона на високите такси и разочароващите резултати на т. нар. пулови фондове, големи институции като Дарителската фондация на Харвардския университет, Канадския пенсионен план и Инвестиционната агенция на Абу Даби започнаха да сформират вътрешни отдели за инвестиции в имоти с цел директно придобиване на активи.

Те правят все по-малко инвестиции в недвижими имоти чрез външни фондови мениджъри, които събират такси от десетки инвеститори.

"Когато имаме възможност да контролираме какво купуваме и как го управляваме, резултатите ни като цяло са по-добри", коментира Джейн Мендило, който ръководи компанията, управляваща Дарителската фондация на Харвард, оценявана на 32 млрд. долара.

Изследване на Preqin за алтернативните инвестиции показва, че от 472 инвеститора по света с активи за над 10 млрд. долара 80% или инвестират пряко в имоти, или обмислят този вариант.

Институционалните инвеститори също така все по-често започват да осъществяват директно и големи сделки. Инвестиционната агенция на Абу Даби например неотдавна придоби 50% от търговски строителен проект на Oracle в Рединг, Великобритания, а Канадският пенсионен план купи мажоритарен дял в десетина молове в САЩ.

До срива на пазара на имоти в началото на 90-те години на миналия век застрахователните компании и пенсионните дружества купуваха почти всички свои имоти директно. Тогава започнаха да се формират фондовите мениджъри, отчасти с цел купуване на големи портфейли от портфейлни активи, които се продаваха от банките.

Сред създателите на подобни фондове за имоти бяха компании от Wall Street, като Goldman Sachs и Morgan Stanley. Повечето от тях използваха модела на частния капитал, като печелеха от такси за управление и дял от печалбата. В началото на този процес много от тях отчитаха невероятно високи резултати.

Много от тези фондове обаче регистрираха големи загуби от инвестиции, направени по време на пика на пазара. Институционалните инвеститори започнаха да се опасяват и от бъдещите си ангажименти към тях.

Експерти от бранша са на мнение, че подходът на преки инвестиции не винаги е добра идея. Само най-големите институционални инвеститори разполагат с ресурсите, необходими за изграждане на достатъчно голям и силен екип, смята Едуард Шварц, директор в инвестиционния консултант ORG Portfolio Management.

И все пак за някои фондове този директен подход е естествена еволюция. Канадският пенсионен план например започна да инвестира в чужбина чрез фондове, но в момента го прави основно чрез партньорства. Така екипът за недвижими имоти в компанията нарасна от четирима души през 2006 г. до 45 в момента.

В Инвестиционната агенция на Абу Даби пък в подобен отдел работят над 100 души, включително много чуждестранни експерти от големите компании на Wall Street.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още