IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Позеленяването" на Empire State Building вече се изплаща

След ремонта енергийната консумация на емблематичния нюйоркски небостъргач е намаляла повече от очакваното

09:25 | 13.06.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
"Позеленяването" на Empire State Building вече се изплаща

Измина година, откакто приключиха голяма част от работите по мащабния проект за повишаване на енергийната ефективност на Empire State Building и собствениците, проектантите и експертите имат големи надежди за сериозна възвръщаемост на инвестицията, пише онлайн изданието National Real Estate Investor.

За момента те не са разочаровани. Резултатите за миналата година показват, че енергийната консумация на сградата е намаляла повече от очакваното. Разходите са се свили с 2,4 млн. долара, а прогнозите са, че инвестицията в ремонта, която е в размер на 20 млн. долара, ще се възвърне за около три години.

На пръв поглед може би за мнозина изглежда нелогично една сграда, издигната преди 81 години, да служи като модел за съвременна енергийна ефективност.

"Посланието е, че историческите сгради всъщност имат редица характеристики, които ги правят изключително подходящи за осъществяването на проекти за намаляване на енергийните разходи", посочва Дана Робинс Шнайдър, вицепрезидент на отдела за енергийна ефективност и устойчивост в Jones Lang LaSalle.

"Тъй като Empire State Building е построена преди въвеждането на климатичните системи, тя е проектирана така, че да позволява естествена вентилация. Стоманата и варовика абсорбират хладния нощен въздух и го освобождават през летните дни", обснява Шнайдър.

Проектът за реновиране на емблематичната за Ню Йорк сграда включва осем мерки, пет от които са били завършени към май 2011 г. Сред тях са засилване на изолацията зад радиаторите, уеб-базирана система за управление на енергийните разходи, която се ползва от наемателите и им позволява да следят колко енергия използват в реално време, както и подмяна на всички прозорци с такива, изработени от по-енергийно ефективен материал.

Останалата част от мерките ще бъдат приключени до края на тази година. Те включват подмяна на осветлението и осъвременяване на системата за захранване на офис техниката, така че тя да консумира по-малко енергия, когато не се използва активно.

Мерките за енергийна ефективност и останалите подобрения на сградата вече са привлекли нови наематели като LinkedIn, Skanska, Li & Fung, Coty Inc. и FDIC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 11 години
Ако си похарчил 20 млн. долара за това, а си спестил 2,4 млн. за 1 година, не виждам как за 3 години ще ти се възвърне инвестицията. Иначе браво, и във Варна сградата на общината плаче за подобно мероприятие. Ама за тоз сезон централна власт, приоритет са пътищата, тъй че след изборите ще видим :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още