IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада предприема нови мерки за "охлаждане" на пазара на имоти

Промените ще месечните вноски за кредитополучателите и ще ограничат и възможностите им да купуват скъпи жилища

15:52 | 22.06.12 г. 1
Канада предприема нови мерки за "охлаждане" на пазара на имоти

За четвърти пореден път през последните четири години Канада предприема мерки за охлаждане на жилищния пазар в страната, като затяга условията за кредитиране, предаде Ройтерс.

Канадското правителство почерпи горчив опит от жилищната криза в САЩ, където потребителите трупаха дългове при нарастващи лихви, финансова криза и рецесия. Затова канадските политици обявиха, че новите правила ще попречат на купувачите на жилища да поемат големи заеми.

Въвеждат се по-затегнати правила за отпускане на ипотеки, като властите се надяват това да постигне ефекта, който лихвите не могат.

С промените ще се съкрати максималната продължителност на обезпечените от държавата застраховани ипотеки до 25 години от 30 години в момента, а максималната сума на ипотеките, която канадците ще могат да теглят, ще бъде намалена до 80% от стойността на имота.

Мерките обаче ще увеличат месечните вноски за кредитополучателите, както и ще ограничат и възможностите им да купуват скъпи жилища - ход, който според експерти ще помогне да се охлади войната на пазара на имоти.

Промените влизат в сила от 9 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
supertrader
преди 11 години
Сами се вкарват във филма на дефлацията , като ги застигне и технологичната революция и загубите на инвеститорите от добив на скъп петрол станат реалност..икономиката им ще се скапе. Що за малоуници трябва да са политиците в някоя страна , за да и вкарат икономиката в дефлация ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още