IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви рискове крие охлаждането на жилищния пазар в Канада

Затягането на правилата за кредитиране ще отблъсне от пазара купувачите на първи собствен дом

11:21 | 16.07.12 г.
Какви рискове крие охлаждането на жилищния пазар в Канада

За първи път от три години насам нагорещеният жилищен пазар на Торонто показва признаци на охлаждане, пише Ройтерс.

"В момента пазарът е балансиран", посочва агентът за недвижими имоти Дейвид Флеминг. По думите му войната с наддаванията от последните няколко години вече затихва, като само в отделни случаи се появяват "престрелки" между кандидат-купувачи.

Някои експерти обаче предупреждават, че може би е твърде рано за успокоение. Онова, което в момента изглежда като леко отстъпление, може да се превърне в погром, предупреждават анализатори.

Затягането на правилата за ипотечно кредитиране от страна на правителството, което влезе в сила миналата седмица, би могло да послужи като повратна точка и да отблъсне редица купувачи от пазара. Това на свой ред може да предизвика рязък спад на цените, особено при по-евтините имоти.

Поне за момента обаче повечето икономисти и търговци на имоти вярват, че "мекото" приземяване, към което се стремят политиците, започва да се проявява. Забавянето идва след период от три години на покачване на цените на жилищата в Канада и бум на строителството на апартаменти.

По данни на Канадска асоциация за недвижими имоти продажбите на съществуващи жилища в страната през май са се забавили с 3,1% спрямо април, а цените са намалели на годишна база за втори път за последната година и половина.

Експерти прогнозират, че през следващите 1-2 години цените биха могли да паднат с от 10 до 15%.

От компанията за недвижими имоти Royal LaPage обаче са на мнение, че пазарът е в повратен момент, а решението на правителството да ограничи кредитирането е било грешка.

"Ефектът от тези нови регулации създаде значително по-висока пречка за младите купувачи на първи дом и идва в момент, когато пазарът се забавяше по естествен път", посочва Фил Соупър, президент и главен изпълнителен директор на компанията.

Новите правила ограничават възможностите на купувачите и собствениците на жилища да поемат големи дългове и са четвъртият опит на правителството за последните четири години да бъде успокоен жилищният бум. Пристъпи се към намаляване на максималната продължителност на гарантирани от държавата ипотеки и понижаване на максималния обем на заемите, с които канадците да финансират сделките с жилища.

Според Джонатан Базил от Credit Suisse в Ню Йорк обаче затегнатите правила за кредитиране са правилна стъпка, като се има предвид неравномерното темпо на развитие на пазара. Той прогнозира корекция на жилищния пазар в Канада до края на тази година и равномерно охлаждане, което обаче не изключва опасността от внезапни спираловидни движения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още